Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αποδράστε την 28η Οκτωβρίου σε 6 όμορφους προορισμούς της Ελλάδας



Με λίγη καλή θέληση, η αργία της 28ης Οκτωβρίου μπορεί να μετατραπεί σε τετραήμερο και να σας δώσει το χρόνο να αφήσετε για λίγο την πόλη και να βγείτε στην εξοχή.
Οι μόλις δύο μήνες που έχουν περάσει από το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών είναι αρκετοί για να αναζητάτε απελπισμένα άλλη μια απόδραση από τους ρυθμούς της πόλης. Και κάπου εδώ έρχεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου να σας σώσει, δημιουργώντας ένα εν δυνάμει τετραήμερο, το οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε αναλόγως. Ιδού μερικές προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν τον επόμενο προορισμό σας.

Γαλαξίδι: αρχοντική ομορφιά
Ο νομός Φωκίδας και οι 1.718 μόνιμοι κάτοικοι του Γαλαξιδίου σας περιμένουν 216 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα για να βάλετε ξανά το θαλασσινό τοπίο στο παιχνίδι. Μια από τις λίγες κωμοπόλεις της Ελλάδας που έχει κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα, το Γαλαξίδι έχει τη δική του ατμόσφαιρα, με τα παλιά αρχοντικά, το ναυτικό μουσείο, τα παραδοσιακά μαγαζάκια, τις ταβέρνες, το πάρκο με τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, τη σπηλιά στην πλατεία Μάμμα, η οποία στην Κατοχή χρησιμοποιούνταν ως ψυγείο κ.ά.. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στην παραλία ξεκινώντας από την ακτή της Οιάνθης έως απέναντι στους πρόποδες του λόφου, όπου έχει στηθεί και το άγαλμα της γυναίκας του ναυτικού, θαυμάζοντας τη θέα ολόκληρου του Γαλαξιδίου.

Πάργα: με θέα το Ιόνιο
Εκεί ψηλά στο νομό Πρέβεζας, στα ηπειρώτικα μονοπάτια, βρίσκεται η Πάργα, μια παραθαλάσσια κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά στο γήλοφο «Πεζόβολος» στα 139 μέτρα, η οποία «κοιτάει» το Ιόνιο. Το ενετικό της κάστρο του 14ου αιώνα προσφέρει εκπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο και οι πολύχρωμες γειτονιές της, με τα λιθόστρωτα σοκάκια της, αφήνουν επτανησιακή αίσθηση στον επισκέπτη. Εκτός από το ιστορικό Βενετσιάνικο κάστρο της πόλης, επισκεφτείτε το εντυπωσιακό κάστρο του Αλή Πασά στην Ανθούσα, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στο χωριό Μεσοπόταμος, περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από την Πάργα και τα γραφικά χωριά της, όπως την Αγιά, την
Ανθούσα, την Αγία Κυριακή κ.ά.

Βυτίνα: ώρα να πάρετε τα βουνά
Αν αναζητάτε έναν προορισμό με τη φρεσκάδα και τη δροσιά του ορεινού, η Βυτίνα του νομού Αρκαδίας μπορεί εύκολα να σας δώσει τη λύση. Στο όρος Μαίναλο σε μια περιοχή γεμάτη πράσινο με έλατα, πεύκα και καστανιές, η Βυτίνα απλώνεται σε υψόμετρο 1033 μέτρων και προσφέρει μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία. Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, με τα πέτρινα σπίτια της, τις κοκκινωπές κεραμοσκεπές τους και το δενδροσκέπαστο δρόμο που ξεκινά σχεδόν από την πλατεία, η Βυτίνα θα σας πάει ένα ταξίδι σε γραφικά μονοπάτια με αέρα βουνίσιο. Μια βόλτα στο Λαογραφικό Μουσείο, στον Ι. Ναό του Αγίου Τρύφωνα στην πλατεία της κωμόπολης με κύριο υλικό μαύρο μάρμαρο και στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους κοντά στην κεντρική πλατεία, θα σας κάνει να γνωρίσετε καλύτερα την περιοχή, ενώ σε σχετικά κοντινή απόσταση βρίσκεται η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και το φαράγγι του Λούσιου για όσους δεν χορταίνουν εκδρομές.

Πήλιο: “hot” και το φθινόπωρο
Με 24 χωριά να εκτείνονται στο διάσημο βουνό του νομού Μαγνησίας, το Πήλιο δεν θα σας αφήσει να πάρετε ανάσα ούτε λεπτό. Από τη ρομαντική Τσαγκαράδα μέχρι την κοσμοπολίτικη Πορταριά και από τη γραφική Ζαγορά μέχρι τον χαμηλών τόνων Λαύκο, το Πήλιο προσφέρεται για τα πάντα και κυρίως για πηλιορείτικες γεύσεις και για πεζοπορία με το πλήθος μονοπατιών που είναι ιδανικά για περιπατητικό, ιππικό και ποδηλατικό τουρισμό. Και μπορεί κατά την ελληνική μυθολογία να αποτελούσε τη θερινή κατοικία των θεών, η πλούσια βλάστησή του, η γραφικότητά του και το πλήθος των επιλογών του, όμως, το καθιστούν τουριστικό προορισμό κάθε εποχή.

Ανδρίτσαινα: μια ιστορική κωμόπολη
Διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά και στην Επανάσταση του ’21 με την ολική της καταστροφή να έρχεται το 1826 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, η Ανδρίτσαινα «κρύβει» μεγάλη ιστορία στις γωνιές της. Ανήκει στο νομό Ηλείας και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στη δυτική πλευρά του Λυκαίου Όρους σε υψόμετρο 760 μέτρων. Στην πλατεία της, τα ψηλά δέντρα και η υπέροχη θέα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες της, ενώ τα αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της χαρίζουν την ατμόσφαιρα που αναζητούν οι περισσότεροι στις αποδράσεις τους από την πόλη. Κάντε μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα από την κοινωνικοοικονομική ζωή της ευρύτερης ορεινής Ολυμπίας, στη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα του 16ου και 17ου αιώνα, σπάνια βιβλία, σημαντικά έγγραφα από την περίοδο της επανάστασης και πλούσιο λαογραφικό υλικό και αν έχετε το χρόνο, βγείτε περίπου 14 χιλιόμετρα έξω από την Ανδρίτσαινα για να επισκεφτείτε το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, δείτε την αρχαία αρκαδική πόλη Φιγαλεία και εξερευνήστε τον ποταμό Νέδα.

Καστοριά: με ατού τη λίμνη
Οι πιο βόρειοι ή όσοι έχετε όρεξη για πιο μακρινά ταξίδια, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Καστοριά, «γράφοντας» επιπλέον 481 χιλιόμετρα (από την Αθήνα) στο κοντέρ του αυτοκινήτου σας, εις διπλούν. Το φυσικό στολίδι της πόλης με τους 13 χιλιάδες κατοίκους και πρωτεύουσας του ομώνυμου νομού είναι η λίμνη της, η οποία της έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και της δίνει την εντύπωση νησιού. Στις όχθες της, μπορείτε να επισκεφτείτε το εντυπωσιακό Σπήλαιο του Δράκου με επτά υπόγειες λίμνες και σταλακτίτες, ενώ εκτός λίμνης οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές της εκκλησίες, τα αρχοντικά της, δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής και τα Μουσεία της (Λαογραφικό, Ενδυματολογίας και Κέρινων Ομοιωμάτων) θα σας βοηθήσουν να την κατανοήσετε καλύτερα και να πάρετε κάτι από τον αέρα της, προτού επιστρέψετε στον… πάγκο σας ως γνήσιος «κατεργάρης».