Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Καθίστε σωστά εν ώρα εργασίας για να αποφύγετε πόνους και προβλήματα υγείας (φωτό)



Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ταχεία κόπωση και ο πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις κατά 75% προκαλούνται από την λανθασμένη στάση στον υπολογιστή και το 25% από την αδυναμία σεβασμού της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης.

Συλλέξαμε για εσάς τις συστάσεις των ειδικών σχετικά με το πώς να κάθεστε σωστά στην εργασία, ώστε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα υγείας.

Πόνος στο πόδια

στάση ποδιών
Μην σταυρώνετε τα πόδια σας. Επιδεινώνετε την κυκλοφορία του αίματος, πιέζετε τις φλέβες και προκαλείτε δυσφορία με τη μορφή μουδιάσματος και συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.

– Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε την καρέκλα σας. Τα πόδια σας δεν πρέπει να κρέμονται και η άκρη του καθίσματος δεν πρέπει να πιέζει κάτω από τα γόνατά σας. Τοποθετήστε τα πόδια σας στο πάτωμα ή σε ειδική βάση ώστε τα πόδια σας να κάμπτονται σε μια γωνία ελαφρώς μεγαλύτερη από 90 °.

Πόνος στην πλάτη

στάση μέσης
– Το βάθος της καρέκλας πρέπει να ταιριάζει με το μήκος του ισχίου σας. Εάν καθίσετε σε πολύ μεγάλη καρέκλα, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τη μέση σας για να πάρει εν μέρει το φορτίο. Διαφορετικά, θα γλιστρήσετε προς κάτω και αυτό θα οδηγήσει σε ένταση και πόνο στην πλάτη.
– Η καρέκλα πρέπει να έχει μια άνετη πλάτη με μια φυσική καμπύλη έτσι ώστε η πλάτη να μην έχει τη μορφή αγγλικού ερωτηματικού.
– Μην βιαστείτε να αλλάξετε τη θέση εάν αισθάνεστε άβολα. Αφήστε τους μύες σας να συνηθίσουν στη σωστή στάση. Μερικοί από αυτούς θα χαλαρώσουν και η στάση θα γίνει άνετη, αλλά δεν θα συμβεί αμέσως.

Τα χέρια σας κουράζονται

στάση χεριών
Όταν εργάζεστε στον υπολογιστή, τα χέρια σας βρίσκονται σε συνεχή τάση. Το φορτίο και η λανθασμένη θέση μπορεί να προκαλέσουν πόνο καθώς και αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια το πρωί.

– Η θέση των ώμων και των βραχιόνων θα είναι σωστή εάν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι βρίσκονται στο επίπεδο των αγκώνων. Οι καρποί σας πρέπει να είναι ίσιοι, όχι στραμμένοι προς τα πλάγια. Τα χέρια σας πρέπει να κάμπτονται στους αγκώνες υπό γωνία 90 ° και να βρίσκονται στο τραπέζι.

Πόνος στον αυχένα

στάση αυχένα
Για να αποφύγετε πόνο στον αυχένα και το κεφάλι, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε σωστά την οθόνη σας. Εάν είναι πολύ χαμηλή, τότε πρέπει να λυγίζετε την πλάτη σας ή να γλιστρήσετε χαμηλά στην καρέκλα. Αυτό αυξάνει το φορτίο στις εμπρόσθιες άκρες των μεσοσπονδύλιων δίσκων και μπορεί να οδηγήσει σε κήλη ή προεξοχή.

– Καθίστε σε μια καρέκλα, κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε. Όταν τα ανοίγετε, το σημείο στο οποίο πρέπει να βρίσκεται το κέντρο της οθόνης σας θα βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε μια βάση κάτω από την οθόνη, έτσι ώστε να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών. Η οθόνη θα πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά σας και όχι στο πλάι έτσι ώστε το φορτίο στον αυχένα και στα μάτια σας να είναι ελάχιστο.

Ξηρά και κουρασμένα μάτια

κόπωση ματιών
Όταν εργάζεστε στον υπολογιστή για πολύ ώρα, μπορεί να υπάρχει το λεγόμενο σύνδρομο όρασης υπολογιστή: θολή όραση, ξηρότητα, ερυθρότητα. Στη συνέχεια – κεφαλαλγία και ερεθισμός.

– Τοποθετήστε ξανά την οθόνη. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η βέλτιστη θέση του κέντρου της οθόνης είναι στο επίπεδο των ματιών, σε απόσταση περίπου 50 cm από το πρόσωπό σας.
– Αφαιρέστε τη λάμψη από την οθόνη. Αν ο υπολογιστής σας βρίσκεται δίπλα σε ένα παράθυρο, μετακινήστε τον ή τραβήξτε την κουρτίνα.
– Ρυθμίστε τη φωτεινότητα, την αντίθεση και το μέγεθος της γραμματοσειράς.
– Θα είναι χρήσιμο να φοράτε ειδικά γυαλιά τα οποία διαχωρίζουν μέρος του φάσματος. Με αυτόν τον τρόπο, τα μάτια σας θα κουραστούν λιγότερο και θα διατηρήσετε την όρασή σας.
– Μην ξεχνάτε τις ασκήσεις των ματιών. Μπορείτε να κοιτάτε έξω το παράθυρο ή να “σαρώνετε” το δωμάτιο με τα μάτια σας κάθε μια ώρα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να κάνετε απλές ασκήσεις ματιών.

Ταχεία κόπωση

γρήγορη κόπωση
Εάν ένα άτομο κάνει καθιστική ζωή και αγαπά τα λιπαρά γλυκά τρόφιμα, η χοληστερόλη συγκεντρώνεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων του. Οι φλέβες είναι τεντωμένες και οι βαλβίδες σταματούν να παλεύουν τη λειτουργία τους.

Εμφανίζονται δυσάρεστες αισθήσεις: πόνοι, αίσθημα κόπωσης στα πόδια, πρήξιμο των ποδιών και υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως αργά το βράδυ.

– Κάνετε τουλάχιστον για λίγο χρόνο ασκήσεις κάθε μέρα. Κάντε απλή γυμναστική που δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 15 λεπτά. Προσπαθήστε να περπατήσετε περισσότερο αντί να οδηγείτε αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και, το πιο σημαντικό, να τρώνε υγιεινά.