Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βρέθηκε μυστηριώδης μούμια στην βόρεια Ρωσία



Oι επιστήμονες στη μακρινή βόρεια αυτόνομη περιφέρεια Γιάμαλο-Νένετς της Ρωσίας ερευνούν την μούμια ενός ανθρώπινου παιδιού, τυλιγμένο σε ένα κουκούλι από γούνες και φλοιό δέντρων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το κουκούλι μήκους 1,3 μέτρων και πλάτους 30 εκατοστών βρέθηκε νωρίτερα το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Πριουραλσκι. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτρονική τομογραφία προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι περιείχε το σώμα ενός αρσενικού παιδιού, μεταξύ έξι και επτά ετών. Η ταφή πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Οι ειδικοί στο Επαρχιακό Μουσείο και Εκθεσιακό Συγκρότημα I.S. Shemanovsky Γιαμάλ-Νένετς εργάστηκαν αργά και προσεκτικά για να αποκαλύψουν την μούμια και χρειάστηκαν ώρες προκειμένου να ξεδιπλώσουν το κουκούλι, στρώμα – στρώμα. Το έργο καταγράφηκε από κάμερα ώστε να μην χαθεί καμία λεπτομέρεια.

 

Η μελέτη των επιστημόνων από την σορό του παιδιού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπέφερε από την πείνα ή κάποια σοβαρή ασθένεια, καθώς είδαν τις λεγόμενες γραμμές διακοπής της ανάπτυξης στα οστά του παιδιού.

 

Εμπειρογνώμονες κατέληξαν ότι η σορός είναι ενός μικρού αγοριού με βάση το μικρό χάλκινο τσεκούρι που βρίσκεται στο πλευρό του. Ένα μικρό ειδώλιο μιας αρκούδας και πολλά ασημένια δαχτυλίδια ναό βρέθηκαν μαζί με την σορό.

Το ίδιο το σώμα τυλιγμένο σε μια κουβέρτα από μαλακή γούνα, με μια σειρά από χάλκινες πλάκες στηρίζεται πάνω στην κουβέρτα, που στερεώνονται με δερμάτινες ζώνες. Το επόμενο στρώμα ήταν καλυμμένο με γούνα από ένα σταθερότερο χαρακτήρα, που ακολουθείται από τα στρώματα του φλοιού και σταθερότερες από εσωτερικό φλοιό δέντρου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εύρημα χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, αλλά η ακριβής ώρα της ταφής, το φύλο, η ηλικία, η κατάσταση του παιδιού και το κουκούλι σαρκοφάγος του μπορούν να προσδιοριστούν μόνο με περαιτέρω ανάλυση.

Το μοναδικό εύρημα έγινε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι κοντά στο χωριό Ζελενι Γιαρ στην περιοχή Πριουραλσκι της Αυτόνομης Περιφέρειας Γιάμαλο-Νένετς, 29 χιλιόμετρα μικρή του Αρκτικού Κύκλου. Στα μέσα Ιουνίου, επιστήμονες από την Γιαμάλ, την Τουμεν και την Εκατερίνμπουργκ πραγματοποίησαν την πρώτη ανάλυση του μυστηριώδους κουκουλιού.

Το σκάψιμο των αρχαιολόγων στην περιοχή ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1999, υπό τη διεύθυνση την διάσημη αρχαιολόγο του Γιαμάλ, Νατάλια Φεντόροβα. Προς το παρόν, η ιστοσελίδα ανασκαφή χωρίζεται σε τρεις τομείς, συμπεριλαμβανομένου ενός χυτηρίου που χρονολογείται από τον 5ο-8ο αιώνα, και δύο ταφικά μνημεία, ένα από και τον 8ο-9ο αιώνα, και ένα άλλο από τον 12ο-13ο αιώνα.