Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πύραυλοι Iskander στη βάση της Ρωσίας στη Συρία - Τι συμβαίνει; [Δορυφορικές εικόνες]



Σύμφωνα με εικόνες υψηλής ανάλυσης που εξέδωσε μια ισραηλινή ιδιοκτησίας εταιρεία, η Ρωσία έχει αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές ικανότητες στη Συρία. 

Η επιβεβαίωση έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της στη χώρα στην οποία εδω και 5 χρόνια μαίνεται ένας αιματηρός πόλεμος.

H λήψη των εικόνων απο τον ισραηλινό δορυφόρο Eros-B έγινε στις 28 Δεκ, στη συνέχεια στις 5 Ιανουαρίου έγινε η ανάρτηση απο την ιστοσελίδα της ImageSat International (ISI), θυγατρική του Ισραήλ Aerospace Industries - η κρατική εταιρεία υπεύθυνη για τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους του Ισραήλ.

Όπως γράφει το DefenceNews η εταιρεία δήλωσε ότι οι εικόνες "είναι η πρώτη απόδειξη της παρουσίας του συστήματος στη Συρία", καθώς δείχνει δύο συστήματα Iskander, ικανά να αναπτύξουν δύο από τους επιφανείας-επιφανείας πυραύλους με φάσμα 500 χιλιομέτρων γνωστοί στο ΝΑΤΟ ως SS-26 απο τη βάση Hmeymim της Ρωσίας στη Λατάκια της Συρίας.

Η έκθεση Insight στην ιστοσελίδα της εταιρείας συγκρίνει επίσης μια εικόνα που έχει ληφθεί στα τέλη Νοεμβρίου που δείχνει έξι διαφορετικά "στοιχεία πυραύλων" κάτω από δίχτυ με την τελευταία τους τοποθεσία, η οποία δείχνει τα οχήματα με μεγαλύτερη σαφήνεια. Η έκθεση σημειώνει: «Πιθανότατα, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες ανάγκασαν την αναδιάταξη των δύο αυτών στοιχείων στη θέση στην οποία αποκαλύφθηκαν από τους αναλυτές ISI."

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει τη μείωση των δυνάμεών της στη Συρία σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ομάδων της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση της Συρίας, αλλά δημοσίευμα του Reuters σημείωσε ότι η Μόσχα έχει, κατά το παρελθόν, αποτύχει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις όσο αφορά την απόσυρση στρατευμάτων της απο τη Συρία. 

Ενώ η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη μείωση στρατευμάτων στη Συρία τον Μάρτιο του 2016, συνέχισε να στέλνει προμήθειες και σημαντικές ενισχύσεις τον Οκτώβριο, ανέφερε η έκθεση του Reuters.

Η ρωσική στρατιωτική ιστοσελίδα military-informant.com είχε δημοσιεύσει ένα πολύ σύντομο βίντεο από τους Iskander στη βάση Hmeymim τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η πρώτη ένδειξη για την παρουσία των πυραύλων στη Συρία.