Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πούτιν: η Ρωσική Ομοσπονδία "καθυστέρησε" την παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη σχεδόν για ένα χρόνο



Η Ρωσία υπερκάλυψε τις υποχρεώσεις της στο πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ η μείωση της εκβολής των αερίων συγκρίνεται με τον αθροιστικό ετήσιο όγκο της μόλυνσης της ατμόσφαιρας σε όλο τον κόσμο. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο συνέδριο του ΟΗΕ για τα θέματα του κλίματος στο Παρίσι, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

"Να προσέχουμε την ανάπτυξη και να φροντίζουμε για τη φύση "

"Υπερκαλύψαμε τις υποχρεώσεις μας στο πρωτόκολλο του Κιότο ", είπε ο ρώσος ηγέτης. Όπως δήλωσε, το 1991 - 2012 η Ρωσία "όχι μόνο δεν επέτρεψε την αύξηση εκπομπών των αερίων, αλλά και σημαντικά μείωσε τις εκπομπές αυτές, χάρη στο οποίο γεγονός στην ατμόσφαιρα δεν εκλύθηκαν περίπου 40 δις τόνοι ισοδύναμου του διοξειδίου του άνθρακα". Προς σύγκριση ο Πούτιν ανέφερε τον όγκο εκπομπών των αερίων σε όλο τον κόσμο το 2012 - 46 δις τόνοι.

"Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας επέτρεψαν να καθυστερήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση σχεδόν για ένα χρόνο", συμπέρανε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εξήγησε ότι την θερμική εκβολή η Ρωσική Ομοσπονδία κατάφερε να μειώσει λόγω του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της εφαρμογής οικολογικά καθαρών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. "Μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ΑΕΠ της χώρας την ίδια περίοδο», παρατήρησε ο πρόεδρος. «Θέλω να πω ότι μπορούμε να δίνουμε αρκετή προσοχή στην ανάπτυξη, να εξασφαλίζουμε την ανάπτυξη και να φροντίζουμε για τη φύση".

Ο Πούτιν επίσης υπογράμμισε ότι η Ρωσία "βγήκε σε μία από τις πρώτες θέσεις στου κόσμο από την άποψη ρυθμών μείωσης της εκμετάλλευσης της ενέργειας - 33,4 τοις εκατό την περίοδο από το 2000 έως το 2012". "Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος της αποτελεσματικότητας της ανάπτυξης της ενέργειας υπολογίζουμε να πετύχουμε τη μείωση για άλλα 13,5 τοις εκατό μέχρι το 2020", είπε ο επικεφαλής του κράτους.

Όπως είπε, οι επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έχουν όλο και πιο αισθητή οικονομική ζημιά, καταστρέφουν το συνηθισμένο περιβάλλον διαμονής του ανθρώπου το οποίο δημιουργήθηκε εδώ και καιρό.

"Από την επίλυση του κλιματικού προβλήματος εξαρτώνται η ποιότητα της ζωής όλων των ανθρώπων στον πλανήτη, η οικονομική ανάπτυξη και η σταθερή κοινωνική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών στη Γη ", συμπέρανε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία θα μειώσει τις βλαβερές εκπομπές

Μέχρι το 2030 η Ρωσία θα μειώσει τις βλαβερές εκπομπές μέχρι 70% σε σύγκριση με το βασικό 1990, δήλωσε ο Πούτιν. "Η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στις κοινές προσπάθειες για την αποτροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου’, είπε ο επικεφαλής του κράτους. «Μέχρι το 2030 υπολογίζουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων μέχρι 70 % από το βασικό επίπεδο του 1990 ".

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα το πετύχει λόγω των ολοκαίνουργιων αποφάσεων στον τομέα της εξοικονόμησης της ενέργειας, μεταξύ άλλων, λόγω των νέων νανοτεχνολογιών. Ο Πούτιν είπε ότι στη Ρωσία επεξεργάστηκαν την τεχνολογία προσθηκών με βάση των νανοσωληνώσεων από υδρογονάνθρακες. "Σύμφωνα εμ τις εκτιμήσεις των ειδικών η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας μόνο στη Ρωσία θα μειώσει την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 σε 160-180 εκατ. τόνους", είπε ο επικεφαλής του κράτους, αφού διαβεβαίωσε ότι είμαστε έτοιμοι για την ανταλλαγή αυτών των μεθοδολογιών.

Κατά τη γνώμη του, στη νέα συμφωνία πρέπει να οριστικοποιηθεί ο ρόλος των δασών ως βασικών απορροφητήρων των βλαβερών αερίων. Τόνισε ότι για τη Ρωσία η οποία έχει τεράστιες δασικές πηγές και κάνει πολλά για την συντήρηση των πνευμόνων του πλανήτη, όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ταυτόχρονα ο Πούτιν επέστησε την προσοχή ότι πρωταρχική σημασία έχουν οι προσπάθειες αναπτυσσόμενων κρατών για τη μείωση των βλαβερών εκπομπών. "Η Ρωσία επίσης σχεδιάζει να παρέχει τη χρηματική και άλλη στήριξη στις χώρες αυτές, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του ΟΗΕ", είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επίσης επιβεβαίωσε την πρόταση της Ρωσίας θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ένα επιστημονικό συνέδριο για προβλήματα του κλίματος και φυσικών πόρων, κατά τη διάρκεια του οποίου είναι απαραίτητο να συζητηθούν προβλήματα που σχετίζονται όχι μόνο με τις αλλαγές του κλίματος, αλλά και με εξάντληση φυσικών πόρων, υποβάθμιση του περιβάλλοντος της διαμονής του ανθρώπου. 

"Πολύπλευρη, αποτελεσματική και ισότιμη " συμφωνία

Ο Πούτιν υπολογίζει ότι η νέα κλιματική συμφωνία η οποία θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο, θα υποστεί μια κοινή επεξεργασία. "Υπολογίζουμε ότι με κοινές προσπάθειες θα καταφέρουμε να επεξεργαστούμε μια νέα κλιματική συμφωνία η οποία θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο, θα εξυπηρετεί συμφέροντα όλων των κρατών και λαών μετά το 2020 ", είπε ο ρώσος ηγέτης. Όπως δήλωσε, η Ρωσία βασίζεται στο ότι μια νέα κλιματική συμφωνία πρέπει να γίνει "πολύπλευρη, αποτελεσματική και ισότιμη "."Στηρίζουμε το μακρόχρονο στόχο μιας νέας συμφωνίας να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του21ου αιώνα σε 2 βαθμούς Κελσίου", τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.