Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πέθανε ο γνωστός ρώσος σκηνοθέτης κινηματογράφου Ελντάρ Ριαζάνοφ



Στη Μόσχα στην ηλικία 89 ετών απεβίωσε ο γνωστό ρώσος σκηνοθέτης κινηματογράφου Ελντάρ Ριαζάνοφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Έμμα Αμπαϊντούλινα, χήρα του Ελντάρ Ριαζάνοφ. Στο τηλεγράφημα που έστειλε ο επικεφαλής του κράτους, ειδικότερα λέγεται: "Με πόνο στην καρδιά έμαθα για την δύσκολη και ανεκπλήρωτη απώλεια. Απεβίωσε ο Ελντάρ Ριαζάνοφ, άνθρωπος με μεγάλο και γενναιόδωρο ταλέντο και τεράστια δημιουργική ενέργεια. ΟΙ καταπληκτικές ταινίες του έγιναν πραγματικά κλασσικά κινηματογραφικά έργα και ο δικός μας εθνικός πλούτος, είναι μέρος της ιστορίας της χώρας μας ".

Ο Υπουργός πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Μεντίνσκι επίσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σχετικά με την απώλεια του βραβευμένου Καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ, Ελντάρ Ριαζάνοφ, και τον αποκάλεσε έναν από τους πιο αγαπημένους λαϊκούς σκηνοθέτες. "Χάσαμε όχι έναν πασίγνωστο και μεγάλο καλλιτέχνη σκηνοθεσίας και θρύλο του κινηματογράφου, κάθε έργο του οποίου είναι ένα αναγνωρισμένο έργο τέχνης, χάσαμε μια ολόκληρη εποχή του ρωσικού κινηματογράφου», τόνισε ο Υπουργός. «Ήταν ένα από τους πιο αγαπημένους, λαϊκού σκηνοθέτες, δεν είναι τυχαίο ότι στις 31 Δεκεμβρίου πάντα προβάλλουν τις ταινίες του "Ειρωνεία της τύχης" και "Νύχτα του καρναβαλιού ". Ο Μεντίνσκι τόνισε ότι στις ταινίες του Ριαζάνοφ μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές των κατοίκων της χώρας, και ακόμα και δεκάδες χρόνια μετά η μνήμη για αυτόν δε θα εξασφαλιστεί. "ΟΙ ταινίες του θα προβάλλονται, επειδή είναι κλασσικές και τα κλασσικά έργα δεν πεθαίνουν", θεωρεί ο Υπουργός.

Σκηνοθέτη παγκόσμιας εμβέλειας αποκάλεσε τον Ριαζάνοφ ο βραβευμένη ηθοποιός της Ρωσίας Βαλεντίνα Ταλίζινα. "Είναι μεγάλη απώλεια. Λυπάμαι πολύ, λυπάμαι», είπε η Ταλίζινα. «Ήταν άνθρωπος παγκόσμιας εμβέλειας. Οι ταινίες του προβάλλονταν σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι έκλαιγαν γελούσαν και σκέφτονταν για τη ζωή τους ".

Με μία και μόνο φράση περιόρισε την αντίδρασή του στο θάνατο του σκηνοθέτη ο βραβευμένος ηθοποιός της Ρωσίας Αλεξάνδρ Σίρβιντ. "Δεν μπορώ να μιλήσω», είπε στο πρακτορείο TASS o Σίρβιντ. «Ήμασταν φίλοι. Η απώλεια του Ριαζάνοφ είναι μια τεράστια τραγωδία ".

«Ο Ριαζάνοφ ήταν μεγάλος πολίτης και καλλιτέχνης», αυτή την άποψη εξέφρασαν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της Ένωσης κινηματογραφιστών και επαγγελματιών κινηματογραφικών οργανισμών και ενώσεων της Ρωσίας (Kinosoyuz). "Για το Kinosoyuz είναι μια τεράστια και ανεκπλήρωτη απώλεια», λέγεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση κιινηματογραφιστών της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκφράζει τα συλλυπητήριά της σχετικά με το θάνατο του ΛαΙΚού Καλλιτέχνη του ΕΣΣΔ. Για το γεγονός αυτό στο πρακτορείο TASS ανέφεραν στο γραφείο Τύπου του Συλλόγου σκηνοθετών της Ένωσης."Στο 89ο έτος της ζωής του έφυγε ο φίλος και ο συνεργάτης μας, σκηνοθέτης και Λαϊκός Καλλιτέχνης της ΕΣΣΔ, βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο, Ελντάρ Ριαζάνοφ», είπαν στο γραφείο Τύπου. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και στην οικογένεια του Ελντάρ Ριαζάνοφ ".

Ανάμεσα σε γνωστά έργα του σκηνοθέτη είναι "Νύχτα του καρναβαλιού ", "Μπαλλάδα του ουσάρου ", "Πρόσεχε το αυτοκίνητο ", "Σκληρό ρομάντζο ", "Επιχειρησιακή περιπέτεια ", "Γκαράζ", "Ειρωνεία της τύχης ", "Σταθμός για τους δύο ". Συνολικά ο σκηνοθέτης έχει γυρίσει περίπου 30 έργα, από τα οποία σχεδόν όλα έγιναν κλασσικές ταινίες του ρωσικού σινεμά