Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ολονύχτιες έρευνες για το ρωσικό Τουπόλεφ που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα



Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας στη Ρωσία μετά τη συντριβή Τουπόλεφ με 92 επιβαίνοντες στη Μαύρη Θάλασσα.

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με το BBC, με σκάφη, ελικόπτερα, αεροπλάνα και υποβρύχια σκάφη συμμετέχουν στην επιχείρηση κοντά στο θέρετρο Σότσι.

Το Tu-154, που μετέφερε στρατιώτες, δημοσιογράφους και μέλη της φημισμένης χορωδίας Αλεξαντρόφ, κατευθυνόταν προς τη Συρία. Όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί και η σημερινή ημέρα είναι ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία.

Οι ερευνητικές ομάδες- με τη συμμετοχή και 109 δυτών- εργάζονταν αδιάκοπα όλη τη νύχτα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί χωρίς καμία διακοπή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι έρευνες επικεντρώνονται σε περιοχή 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στην ακτή.

«Θραύσματα του Tu-154 βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την ακτή του Σότσι σε βάθος 50-70 μέτρων, στη Μαύρη Θάλασσα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Νωρίτερα ανασύρθηκαν έντεκα σοροί.

Ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών ρωτήθηκε εάν η συντριβή θα μπορούσε να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια και απάντησε πως ερευνάται ολόκληρο «φάσμα» πιθανών αιτιών τονίζοντας όμως πως είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Αντλερ του Σότσι κι ενώ πετούσε με προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας.

Μετέφερε 64 μέλη της φημισμένης χορωδίας Αλεφαντρόφ που επρόκειτο να τραγουδήσουν για τους Ρώσους στρατιώτες στη Συρία.

Σύμφωνα με ένα ηχητικό αρχείο που μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης και θεωρείται μια από τις τελευταίες συζητήσεις ανάμεσα στο αεροσκάφος και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, δεν φαίνεται το αεροπλάνο να αντιμετωπίζει καμία δυσκολία. Οι φωνές είναι ήρεμες μέχρι που το Τουπόλεφ χάνεται  από τα ραντάρ και οι ελεγκτές προσπαθούν μάταια να ανακτήσουν επικοινωνία.

Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και ο διευθυντής της Χορωδίας Αλεξαντρόφ Valery Khalilov, εννέα δημοσιογράφοι, οκτώ στρατιώτες, δύο πολίτες και οκτώ μέλη πληρώματος.