Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μόσχα: Απορρίπτει τις επικρίσεις ΗΠΑ και ΕΕ - Καταγγέλλει δύο μέτρα και δύο σταθμά



Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφήσει ελεύθερους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης τους οποίους προσήγαγε στη διάρκεια παράνομων, όπως τις χαρακτήρισε, διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή και κατηγόρησε τους διοργανωτές ότι πλήρωσαν εφήβους για να συμμετάσχουν σε αυτές.

Η αστυνομία συνέλαβε χθες εκατοντάδες διαδηλωτές σε όλη τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της διαφθοράς και να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, αποκάλεσε τις διαμαρτυρίες «προβοκάτσια» και είπε πως οι αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιοι να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ενεργούς πολίτες για τους δικούς τους σκοπούς καλώντας τους να παραβούν και πάλι τον νόμο στο μέλλον. Επικαλέστηκε «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ανήλικοι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Μόσχα είχαν λάβει υποσχέσεις για οικονομική αποζημίωση σε περίπτωση προσαγωγής τους», λέγοντας πως οι κατηγορίες αυτές στηρίζονται «σε γεγονότα», χωρίς ωστόσο να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

Ο Πεσκόφ είπε ωστόσο πως το Κρεμλίνο θα ακούσει αυτό που είπαν την Κυριακή οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις απαγορευμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ρωσικές πόλεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως ο ισχυρισμός ότι η κάλυψη των διαδηλώσεων από τα μμε ήταν περιορισμένη, είναι λάθος, καθώς υπάρχουν πολλοί δίαυλοι πληροφόρησης, οι πληροφορίες είναι άφθονες και η κυκλοφορία και η μετάδοσή τους απολύτως ελεύθερες, όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αντίδραση της Δύσης στις προσαγωγές στη διάρκεια απαγορευμένου από τις αρχές συλλαλητηρίου στη Μόσχα είναι ένδειξη δύο μέτρων και δύο σταθμών.

«Μιλήσατε για αντίδραση της κοινωνίας, για να είμαι ειλικρινής άκουσα μόνο την αντίδραση αξιωματούχων σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον. Βλέπετε, όταν τα ίδια γεγονότα προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις, η φράση δύο μέτρα και δύο σταθμά έρχεται στο μυαλό. Δεν θυμάμαι κανέναν να έχει ανησυχήσει, τουλάχιστον όχι δημόσια, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Αυστρία όπου οι αρχές απαγόρευσαν πολλά συλλαλητήρια», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.