Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λαβρόφ: Ρώσοι και δυτικοί ειδικοί στην επιτροπή για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία



Ρώσοι και δυτικοί ειδικοί πρέπει να συμμετάσχουν σε μια ομάδα που θα διερευνήσει την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως εξήγησε «αρκετά πειστικά» χθες Τετάρτη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τους λόγους για τους οποίους μια ειδική ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ πρέπει να διενεργηθεί για την επίθεση.

«Όμως, λαμβονομένης υπόψη της τεράστιας, με στοιχεία έντονης αντιπαράθεσης, απήχησης που περιβάλλει αυτό που συνέβη στη Συρία προσφερθήκαμε να συμπληρώσουμε αυτές τις δομές με επαγγελματίες επιθεωρητές σε αυτό το πεδίο, που θα κληθούν τόσο από δυτικές χώρες όσο και από τη Ρωσία και από περιφερειακές χώρες», είπε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε πως «μου φάνηκε πως ο Τίλερσον αντέδρασε θετικά σε αυτή την ιδέα».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως η απροθυμία των δυτικών χωρών να στείλουν ειδικούς στο σημείο όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση βασίζεται σε «δικαιολογίες» για δήθεν κινδύνους.