Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας αναγνώρισε το Ίδρυμα του Σόρος ανεπιθύμητο στη Ρωσία



Η Γενική Εισαγγελία αναγνώρισε ως ανεπιθύμητη τη δράση στη Ρωσία άλλων δύο μη κυβερνητικών οργανισμών, ανέφερε τη Δευτέρα η επίσημη εκπρόσωπος του οργάνου Μαρίνα Γκρίντνεβα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, σύμφωνα με τα λόγια της, πρόκειται για το Ίδρυμα Open Society Foundations και το Ινστιτούτο ΟSI Assistance Foundation. Και οι δύο οργανισμοί εντάσσονται στη δομή του λεγόμενου Ιδρύματος του Σόρος, δικτύου διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων που ιδρύθηκαν από το γνωστό χρηματιστή Τζώρτζ Σόρος.

"Διαπιστώθηκε ότι η δράση τους … παρουσιάζει απειλή στις δομές του συνταγματικού καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην ασφάλεια του κράτους ", είπε η Γκρίντνεβα.

Τονίζεται ότι αυτή η απόφαση σχετίζεται με το αίτημα του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στον Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ και στον επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον έλεγχο οργανισμών που εντάσσονται στη λεγόμενη πατριωτική "stop-list". Αυτή η λίστα εγκρίθηκε από το διάταγμα του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τον Ιούλιο της τρέχουσας χρονιάς.

Το Μάιο μήνα στη Ρωσία ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει να αποκτούν ξένες και μη κυβερνητικές οργανώσεις το καθεστώς "ανεπιθύμητων στη Ρωσία", αν η δράση τους, κατά τη γνώμη των οργάνων δημοσίας τάξεως, παρουσιάζει απειλή σε βάσεις του συνταγματικού καθεστώτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την άμυνα ή την ασφάλεια του κράτους.

Ο Τζώρτζ Σόρος, γνωστός ως συντάκτης των μεγαλύτερων στην ιστορία κερδοσκοπικών συναλλαγών, ενεργά εμπλέκεται και στην πολιτική διάφορων χωρών. Τα ιδρύματά του αρκετές φορές έχουν κατηγορηθεί για τη βοήθεια στην διοργάνωση της αλλαγής των καθεστώτων σε μια σειρά από κράτη. Ο ίδιος ο χρηματιστής δεν αρνείται ότι τα χρήματά του βοήθησαν να γίνει η πρώτη "πορτοκαλιά επανάσταση" στην Ουκρανία το 2004 και το Ευρωμαϊντάν το 2013.

Λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία ο Σόρος έχει μια πολύ σκληρή αντιρωσική στάση, μερικές εβδομάδες πριν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο του απένειμε το παράσημο της Ελευθερίας "για προσωπικά κατορθώματα στην ενίσχυση του διεθνούς κύρους του ουκρανικού κράτους".