Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Άγνοια δηλώνει η Ρωσία για επερχόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία



Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος χθες το βράδυ. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προετοιμάζει μια νέα χημική επίθεση και πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν, όπως είχαν κάνει έπειτα από μια αντίστοιχη επίθεση στις αρχές Απριλίου.

«Δεν γνωρίζω οποιαδήποτε πληροφορία, που να αναφέρει ότι υπάρχει απειλή να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα. Δεν έχω στην διάθεση μου ακριβείς πληροφορίες και νομίζω πως οι συνάδελφοι από τις ειδικές υπηρεσίες και από το υπουργείο Αμύνης, εάν υπάρξουν τέτοιες πληροφορίες, θα με ενημερώσουν και θα εκθέσουν τις ανησυχίες τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι επανειλημμένα καταγράφηκαν περιπτώσεις χρήσης χημικών δηλητηριωδών ουσιών από μαχητές του ISIS και άλλες εγκληματικές οργανώσεις, γι' αυτό και ασφαλώς υφίσταται πιθανός κίνδυνος να επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

Αναφερόμενος στην ίδια την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είπε χαρακτηριστικά ότι στο Κρεμλίνο ενημερώθηκαν και εξέφρασε κατά κάποιο τρόπο την απορία του.

«Δεν γνωρίζουμε ποιός είναι ο λόγος. Αναμφίβολα, διαφωνούμε κατηγορηματικά με την διατύπωση "μια νέα επίθεση", επειδή όπως γνωρίζετε, παρ' όλες τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς, δεν υπήρξε μια αμερόληπτη διεθνής έρευνα της τραγωδίας που προηγήθηκε, με την χρήση χημικών όπλων, και συνεπώς δεν θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να επιρρίψουμε την ευθύνη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις» είπε.