Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λαβρόφ: η Δύση εκμεταλλεύεται την Ουκρανία σαν πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι



Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την Ουκρανία σαν πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Διπλωματίας της Μόσχας (MGIMO).
«Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διοργανώσουν τη «χρωματιστή επανάσταση» στην Ουκρανία. Ελάχιστοι πλέον αμφισβητούν το γεγονός ότι δεν πρόκειται για την μοίρα της ίδιας της Ουκρανίας. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία σαν πιόνι στο γεωπολιτικό παιχνίδι», αναφέρει τα λόγια του Υπουργού το πρακτορείο ITAR-TASS.

Πέραν τούτου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι χώρες της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ κάνουν πως η γνώμη της Ρωσίας δεν μετριέται. «Οι δυτικοί μας εταίροι, και πρώτα από όλα οι ΗΠΑ.

Προσπαθούσαν να συμπεριφέρονται ως νικητές στο ψυχρό πόλεμο και να προσποιούνται ότι στα ευρωπαϊκά ζητήματα μπορούν να μην υπολογίζουν τη Ρωσία και να πραγματοποιούν βήματα που άμεσα βλάπτουν τα συμφέροντα της ρωσικής ασφαλείας», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η προπαγάνδα κατά της Ρωσίας ξεκίνησε στις ΗΠΑ πριν τα συμβάντα στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως δήλωσε, «είναι αρκετό να θυμηθούμε την υστερική αντιρωσική προπαγάνδα η οποία κατέκλυσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πολύ πριν από τα γεγονότα στην Ουκρανία, όταν έγιναν προσπάθειες με όλες τις δυνάμεις να δυσφημίσουν την Ολυμπιάδα στο Σότσι», υπενθύμισε ο Υπουργός.

Τότε δεν επρόκειτο για κανένα ουκρανικό πρόβλημα, επισήμανε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Πέραν τούτου, ο διπλωμάτης δήλωσε ότι η Δύση ποτέ δεν αρνιόταν να καταπιέσει τη Ρωσία. «Το πνεύμα συνεργασίας, όπως και η σοβαρή εργασία για τη δημιουργία κλίματος μιας αληθινής εμπιστοσύνης στην ήπειρό μας θυσιάστηκαν στο βωμό της πολιτικής συγκράτησης της χώρας μας, από την οποία στην ουσία η Δύση ποτέ δεν έχει αρνηθεί», διαπίστωσε ο Υπουργός.