Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Στην τετραμερή διάσκεψη για την Ουκρανία εγκρίθηκε το έγγραφο για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης



Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ουκρανία ψήφισαν στην Γενεύη τη δήλωση που αφορά στα συγκεκριμένα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.

"Εγκρίναμε το έγγραφο. Είναι η δήλωση της Γενεύης από τις 17 Απριλίου στην οποία συμφωνήσαμε με την αναγκαιότητα μα ληφθούν πρωταρχικά, συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, τη δημιουργίας ασφαλείας για όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας", είπε ο Υπουργός.

"Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία καλούμε να γίνουν, είναι τα εξής: όλες οι παράνομες ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα κτίρια που βρίσκονται σε κατάληψη πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατόχους, όλοι οι δρόμοι, πλατείες και άλλοι δημόσιοι χώροι που βρίσκονται σε κατάληψη σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας πρέπει να απελευθερωθούν. Πρέπει να γίνει η αμνηστία σε όλους τους διαμαρτυρόμενους εκτός από εκείνους που διέπραξαν βαριά εγκλήματα ", συνέχισε ο Λαβρόφ.

Το έγγραφο της Γενεύης καλεί στην άμεση έναρξη του διαλόγου για την Ουκρανία με συμμετοχή των περιοχών στα πλαίσια της συνταγματικής διαδικασίας, υπογ΄ραμμισε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, αφού σχολίασε τα αποτελέσματα της τετραμερούς διάσκεψης για τη ρύθμιση της κρίσης της Ουκρανίας.

"Επίσης ψηφίσαμε μια πολύ σοβαρή έκκληση η οποία αποτελείται στην ανάγκη άμεσης έναρξης ενός διευρυμένου εθνικού διαλόγου στα πλαίσια της συνταγματικής διαδικασίας ο οποίος πρέπει να είναι ελεγχόμενος και συμπεριλαμβάνει τους πάντες», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός.

Όπως δήλωσε ο Λαβρόφ, το βασικότερο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι το γεγονός ότι οι πλευρές παραδέχτηκαν ότι την κρίση αυτή "πρέπει να ρυθμίσουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί σε ό, τι αφορά στην άμεση παύση των συγκρούσεων που σχετίζονται με τη σύλληψη των διαμαρτυρόμενων, με κατάληψη διάφορων κτιρίων, πλατειών κ.τ.λ., και σε ό, τι αφορά την έναρξη μιας αληθινής συνταγματικής μεταρρύθμισης σε μακροχρόνια προοπτική ".

Η Ρωσία θα στηρίζει την εργασία της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία για την διαμόρφωση του διαλόγου μεταξύ των πλευρών, επίσης υπογράμμισε ο επικεφαλής του Υπουργείου. Η Ρωσία καλεί την αποστολή του ΟΑΣΕ να παίζει κυρίαρχο ρόλο για να παρέχει στήριξη στους ίδιους τους Ουκρανούς και στις αρχές του Κιέβου για την πραγματοποίηση των μέτρων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η αποστολή του ΟΑΣΕ πρέπει να λειτουργεί τίμια και αντικειμενικά, λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση της Γενεύης, υπογράμμισε ο Λαβρόφ.