Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βουλευτής: Στα ανατολικά της Ουκρανίας σκοτώνουν ανθρώπους οι οποίοι προστατεύουν τα δικαιώματά τους



"Στα ανατολικά της Ουκρανίας αποκαλούν εγκληματίες και σκοτώνουν ανθρώπους οι οποίοι προστατεύουν τα δικαιώματά τους για δεύτερη κρατική γλώσσα και ζητούν την αποκέντρωση της εξουσίας". Τη δήλωση αυτή έκανε η βουλευτής της Βουλής της Ουκρανίας από το Κόμμα των Περιοχών Άννα Γέρμαν στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού "Ράντα", μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

"Τη νύχτα της Πέμπτης στα ανατολικά της Ουκρανίας σκοτώθηκαν άνθρωποι, υπάρχουν και πολλοί τραυματισμένοι... Οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν, αφού υπερασπίζονταν τα συμφέροντά τους, τις πεποιθήσεις τους. Το να τους αποκαλέσουμε σήμερα εγκληματίες χωρίς να γίνει η ανάκριση και η δίκη, όπως το έκανε ο Πρόεδρος της Ανώτατης Ράντας (Αλεξάνδρ Τουρτσίνοφ – ITAR-TASS), σημαίνει να επιβεβαιώσουμε ότι στην Ουκρανία δεν υπάρχει δίκαιη ανάκριση και δίκη ", υπογράμμισε η Γέρμαν.

"Η Ανατολή της Ουκρανίας σήμερα υπερασπίζεται την αποκέντρωση της εξουσίας, τη δεύτερη γλώσσα, οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν από μόνοι τους την επιλογή, λ.χ. σε ποια μνημεία να εναποθέτουν λουλούδια, και να μην του υποδεικνύουν από το Κίεβο πώς να το κάνουν. Για το λόγο αυτό τους ανθρώπους πυροβολούν, αποκαλούν εγκληματίες και αυτονομιστές. Οι αρχές πρέπει να καταλάβουν ότι η Ανατολή δεν είναι μια ομάδα από αυτονομιστές, αλλά είναι εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι έχουν τις απαιτήσεις τους, έχουν την αξιοπρέπειά τους την οποία πρέπει να σεβαστεί ", επισήμανε η πολιτικός.

Η Γέρμαν υπενθύμισε ότι " όταν κάποτε στο Λβιβ μερικοί λεηλατούσαν τις αποθήκες με όπλα και με τα όπλα αυτά πήγαιναν στο Μαϊδάν, τους αποκαλούσαν ήρωες ". "Και εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι με τον ίδιο τρόπο καταλαμβάνουν τα κτίρια της διοίκησης στην Ανατολή, αφού το έμαθαν στο Μαϊδάν, τους αποκαλούν εγκληματίες χωρίς ανάκριση και δίκη. Πρέπει όμως με τον ίδιο τρόπο να αποδεχόμαστε όλους τους πολίτες μας. Όσο η εξουσία δεν συμβιβάζεται με όλους τους πολίτες, θα έχουμε τον κίνδυνο του διαμελισμού της Ουκρανίας ", υπογράμμισε η βουλευτής.

Ο βουλευτής από το Κόμμα των Περιοχών στην Ανώτατη Ράντα Σεργκέι Ματβιένκοφ κάλεσε να μελετηθεί πιο λεπτομερώς η διεξαγωγή της βίαιης επιχείρησης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας. "Εάν λέμε ότι σήμερα τα όπλα δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην Ουκρανία, δεν πρέπει να κυκλοφορεί πουθενά αρχίζοντας από το Κίεβο. Εάν λέμε ότι πρέπει να απελευθερωθούν τα κτίρια, πρέπει να απελευθερωθούν παντού ", δήλωσε ο πολιτικός μιλώντας στη Βουλή.

Όπως δήλωσε, είναι απαραίτητο να κατανοήσουν πώς διεξάγονται οι ειδικές επιχειρήσεις "όταν πυροβολούν τους κατοίκους που μένουν στα διπλανά κτίρια, με χρήση αεροπορίας για αγνώστους λόγους στις δύο η ώρα μέσα στη νύχτα ". Ο Ματβιένκοφ δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας επιχείρησης στη Μαριούπολη τραυματίστηκαν 17 άτομα.

"Και σήμερα για να διευθετήσουμε την κατάσταση, πρέπει να καθίσουμε, να σκεφτούμε λογικά και να λάβουμε αιτιολογημένες αποφάσεις ", πρόσθεσε ο βουλευτής.

Όπως είπε ο Ματβιένκοφ, οι αρχές πρέπει να σκεφτούν επίσης για την οικονομία η οποία έχει ραγδαία πτώση. "Επειδή αύριο στο δρόμο θα βγουν οι μητέρες οι οποίες δεν θα έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Και τότε πράγματι θα γίνει έξαρση ", επισήμανε ο πολιτικός.