Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Ο Πούτιν απαντάει στις ερωτήσεις των Ρώσων



Η Ρωσία δεν ενέταξε την Κριμαία με τη βία, την απόφαση αυτή πήραν οι κάτοικοι της περιοχής με ελεύθερη έκφραση της βούλησής τους. Το γεγονός αυτό υπογράμμισε σήμερα ο Βλαδίμιρ Πούτιν απαντώντας στις ερωτήσεις των Ρώσων στη απευθείας επικοινωνία με τον κόσμο.

"Η Ρωσία δεν ενέταξε την Κριμαία με τη βία. Η Ρωσία δημιούργησε τις συνθήκες με βοήθεια, βεβαίως, ειδικών ομάδων και ενόπλων δυνάμεων, πρέπει να παραδεχτώ, δημιούργησε όμως μόνο τις συνθήκες για ελεύθερη έκφραση της βούλησης των ανθρώπων που διαμένουν στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη ", είπε. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι την απόφαση για την ένταξη "πήραν οι ίδιοι οι άνθρωποι ".

Απαντώντας σε μια άλλη ερώτηση, ο Ρώσος Πρόεδρος παρατήρησε ότι οι αποφάσεις της Ρωσίας για την Κριμαία εν μέρει αφορούν στην απειλή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. "Όταν ένας στρατιωτικός σύνδεσμος πλησιάζει τα σύνορά μας, πρέπει να κάνουμε αντίστοιχα βήματα ", είπε. "Και η απόφαση για την Κριμαία εν μέρει σχετιζόταν με το θέμα αυτό ", είπε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι στο σύγχρονο κόσμο από την άποψη των πολεμικών επιχειρήσεων η εγγύτητα στα σύνορα δεν έχει τόση σημασία όση είχε πριν, εννοώντας τα σύγχρονα οπλικά συστήματα. "Εάν όμως στην Κριμαία θα έρθουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, θα βάλουν εκεί αμέσως τα συστήματα επίθεσης, τότε η Ρωσία θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την περιοχή της Μαύρης θάλασσας ", εξήγησε. "Είναι πραγματική εξώθηση της Ρωσία από αυτή την πολύ σημαντική περιοχή του κόσμου για την οποία τόσα κοκαλάκια ρωσικά θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων ", πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με το κοινό ο Βλαδίμιρ Πούτιν εξέφρασε την απορία του, ότι η οι ΗΠΑ αρνούνται να υπογράψουν την νομικά υποχρεωτική συμφωνία για την αντιπυραυλική άμυνα, αν και δηλώνουν στα λόγια ότι το σύστημα αυτό δεν δε στρέφεται κατά της Ρωσίας. "Το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας δεν είναι σύστημα άμυνας. Είναι ένα μέρος του επιθετικού δυναμικού που εγκαθίσταται στα περίχωρα ". Μας λένε: "Δεν στρέφεται κατά της χώρας σας ". "Κι όταν κάνουμε την πρόταση να υπογραφεί αυτή η αμελητέα συμφωνία, όπου να λέει ότι το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας δεν στρέφεται κατά της χώρας μας, οι Αμερικανοί συνεργάτες μας αρνούνται να κάνουν αυτή την απειροελάχιστη κίνηση ", είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν θεωρεί ότι το σύστημα των μπλοκ έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στην ΕΣΣΔ. Η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει, ενώ το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο παρέμεινε. Ο Ρώσος ηγέτης αναρωτήθηκε, εναντίον σε ποιον τώρα στρέφεται η δράση του Συμφώνου και γιατί το ΝΑΤΟ διευρύνει την παρουσία του προς τα ρωσικά σύνορα.

Η Ρωσία δεν θέτει το θέμα της δημιουργίας της στρατιωτικής και πολιτικής ένωσης με την Κίνα. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Κίνα βρίσκονται στο άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο. Έτσι, οι ρώσο-κινέζικες σχέσεις στο στρατιωτικό τομέα είναι εμπιστευτικές όσο ποτέ, π.χ. διεξάγονται κοινές ασκήσεις.

Μιλώντας για την κρίση στην Ουκρανία, ο Βλαδίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι η μόνη επίλυσή της είναι ο διάλογος της ηγεσίας του Κιέβου με το ρωσόφωνο πληθυσμό στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι στην Ουκρανία χρειάζονται εγγυήσεις «ότι τα συμφέροντά τους θα τηρηθούν». Ο Βλαδίμιρ Πούτιν αποκάλεσε ανοησίες τους ισχυρισμούς ότι στα ανατολικά της Ουκρανίας τώρα δραστηριοποιούνται οι Ρώσοι πράκτορες.

"Η θέληση να μαλώσουν η Ρωσία και η Ουκρανία, να χωρίσουν, να διαμελιστεί στην ουσία ένας ενιαίος λαός είναι η υπόθεση της διεθνούς πολιτικής κατά τη διάρκεια των αιώνων ", είπε ο Πούτιν, απαντώντας στην ερώτηση στο βίντεο ποιον μπορεί να συμφέρει η σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

"Όλη αυτή η σύγχρονη πολιτική του χωρισμού, του διαμελισμού, της αποδυνάμωσης και τους ενός και του άλλου συστατικού αυτού του ενιαίου λαού συνεχίζεται και σήμερα ", πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Συμφέρει εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες "φοβούνται τη δύναμή μας, όπως έλεγε ένας από τους δικούς μας τσάρους, φοβούνται το μέγεθός μας ", θεωρεί ο Πρόεδρος. "Προσπαθούν να μας αποδυναμώσουν. Κοιτάξτε τι έκαναν με τη Γιουγκοσλαβία. Την έκοψαν σε μικρά κομμάτια και τώρα χειραγωγούν τα πάντα που βλέπουν. Αυτά σε γενικές γραμμές μάλλον θέλουν να κάνουν και στη δική μας περίπτωση ", πρόσθεσε.