Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πούτιν: Στα πρόθυρα του Εμφυλίου πολέμου η Ουκρανία



Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν συζήτησε στο τηλέφωνο με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την ουκρανική κρίση η οποία οξύνθηκε λόγω της επιχείρησης με χρήση βίας που ξεκίνησε στα νοτιοανατολικά της χώρας. Την είδηση αυτή μεταδίδει το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους επισήμανε ότι "η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην ουσία βάζει τη χώρα στα πρόθυρα του Εμφυλίου πολέμου ".

ΟΙ ηγέτες των δύο χωρών επισήμαναν την μεγάλη σημασία των διαπραγματεύσεων με συμμετοχή τεσσάρων χωρών (Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ουκρανία) που θα διεξαχθούν στις 17 Απριλίου. "Εκφράστηκε η ελπίδα ότι στη συνάντηση στη Γενεύη θα καταφέρουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα που να σηματοδοτήσει την μεταφορά της κατάστασης στο δρόμο της ειρήνης ", πρόσθεσαν στο γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επίσης υπενθύμισε για την σημασία της σταθεροποίησης της οικονομίας της Ουκρανίας και της εξασφάλισης προμηθειών και διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τα θέματα αυτά αναφέρθηκαν στην επιστολή στου στους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών στις 10 Απριλίου. Η συζήτηση έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας τη γερμανικής πλευράς.

Ο απότομη όξυνση της κρίσης στην Ουκρανία έγινε συνέπεια της ανεύθυνης πολιτικής του Κιέβου που παραβλέπει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του ρωσόφωνου πληθυσμού της χώρας. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της ισραηλίτικης πλευράς.

Ο Πούτιν, όπως τον παρακάλεσε ο Νετανιάχου, έκανε την εκτίμηση των γεγονότων στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η χρήση των ενόπλων δυνάμεων για την καταπίεση των διαμαρτυριών του άοπλου πληθυσμού στα νοτιοανατολικά της χώρας είναι ανεπίτρεπτη.