Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χίλια μίλια με μία βάρκα ο Φίοντορ Κονιούχοφ!



Η κωπήλατη βάρκα «Τουργκογιάκ» του διάσημου Ρώσου περιηγητή Φιόντορ Κόνιουχοφ διένυσε σχεδόν χίλια μίλια στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου ο Φιόντορ αναχώρησε από το λιμάνι Κονκόν της Χιλής σε προσπάθεια να διασχίσει μόνος του τον ωκεανό από τη Νότια Αμερική ως την Αυστραλία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Στις 8 Ιανουαρίου στις 16:00 η βάρκα «Τουργκογιάκ» διένυσε 992 μίλια, ενώ πρέπει να περάσει ακόμα μέχρι το τέρμα 6.404 μίλια – αν υπολογιστεί η απ’ ευθείας απόσταση από το Κοντόν μέχρι το Μπρίσμπεϊν στα ανατολικά παράλια της Αυστραλίας, όπως μετέδωσε από το Λονδίνο η Διεθνής Εταιρεία Ωκεάνιων Κωπηλατών.

Πρέπει όμως να ληφθεί υπ’ όψη, ότι εάν ο ταξιδιώτης είχε αποφασίσει να διανύσει την απ’ ευθείας διαδρομή από το Κονκόν ως το Μπρίσμπεϊν, δε θα έφτανε ποτέ ως την Αυστραλία λόγω των αντίθετων ανέμων και ρευμάτων. Για τον λόγο αυτό ο Φιόντορ διάλεξε τη διαδρομή που ακολουθεί τη λεγόμενη καμπύλη του μεγάλου τόξου.

Από το Κονκόν η βάρκα του κατευθύνθηκε προς το Βορρά, περίπου προς την εικοστή μοίρα του νότιου πλάτους. Απ’ εκεί τα ρεύματα αποκλίνουν προς την κατεύθυνση της Αυστραλίας. Η χριστουγεννιάτικη νύχτα στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού πέρασε για τον Φιόντορ Κόνιουχοφ χωρίς επεισόδια.

«Ανησυχεί μόνο μια πυκνή συννεφιά, στον ουρανό δεν παρατηρείται κανένα φέγγος. Τη νύχτα η βάρκα περικυκλώνεται από το σκότος. Όταν κωπηλατώ καταφέρνω να ξεχαστώ, αλλά μόλις σταματάω, κυριεύομαι από τον τρόμο», περιέγραψε ο ταξιδιώτης τις εντυπώσεις του από τη νύχτα των Χριστουγέννων.

«Με σώζει μόνο η προσευχή», κατέληξε ο Φιόντορ ολοκληρώνοντας την τηλεφωνική συνομιλία με τη Μόσχα από δορυφορικό τηλέφωνο.