Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Η κιβωτός με το δεξί χέρι του Αγίου Γεωργίου έφτασε στην Αγία Πετρούπολη



ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Η κιβωτός με το δεξί χέρι του Αγίου Γεωργίου σήμερα μεταφέρθηκε στην Αγία Πετρούπολη, η παραμονή του κειμηλίου στη Ρωσία αφιερώνεται στα 70 χρόνια της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Η μεταφορά στη Ρωσία του δεξιού χεριού του Αγίου Γεωργίου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος πραγματοποιείται με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου και την απόφαση της Ιεράς Κοινότητας (συλλογικού οργάνου διοίκησης των μοναστηρίων) του Αγίου Όρους υπό τη σύμπραξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος του Αγίου Δούκα Βλαδίμηρου.

Το κειμήλιο έφτασε στη Ρωσία από το Άγιον Όρος στις 24 Απριλίου. Στο κειμήλιο ήδη έχουν προσκυνήσει οι κάτοικοι της Μόσχας, του Γιαροσλάβλ, της Σταυρούπολης, του Ελιστά, της Τούλα, του Βολγκογκράντ.

Από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου το κειμήλιο θα βρίσκεται στο καθεδρικό ναό του Καζάν, στις 5 και 6 Ιουνίου στην Ιερά Μονή της Ανάστασης Νοβοντέβιτσι. Κάθε ώρα στην κιβωτό θα τελούνται δεήσεις με ακάθιστο.

Το δεξί χέρι του Αγίου Γεωργίου εδώ και πολλά χρόνια φυλάσσεται στο αγιορείτικο μοναστήρι Ξενοφώντος που ιδρύθηκε το 10ο αιώνα. Βρίσκεται μέσα στη ασημένια κιβωτό που έχει τη μορφή του δεξιού χεριού του Αγίου Γεωργίου. Εκεί επίσης βρίσκεται και η παλαιά θαυματουργή εικόνα του Αγίου, ειδικά για τη Ρωσία οι καλόγεροι φιλοτέχνησαν το ακριβές αντίγραφό της το οποίο επίσης περιοδεύει στις πόλεις της Ρωσίας.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι στρατιώτης που έζησε το 3ο αιώνα και τιμήθηκε ως άγιος για την αφοσίωσή του στον χριστιανισμό. Τιμάται ως πολιούχος της Μόσχας, της Πραγας και της Βαρκελώνης.

Ο Άγιος Γεώργιος θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Ρωσία στα Ουράλια. Η κιβωτός με το δεξί χέρι του Αγίου θα υποδεχτούν τρεις πόλεις των Ουραλίων. Στο Ναό πάνω στο Αίμα στο Εκατερινμπούργκ το κειμήλιο θα παραμείνει τρεις μέρες, από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου. Στις 23 Ιουνίου το κειμήλιο θα μεταφερθεί στο Νίζνι Ταγκίλ, ενώ στις 24 – στο Κάμενσκ-Ουράλσκι. ‘Επειτα το κειμήλιο θα επιστραφεί στο Άγιον Όρος στην Ελλάδα.