Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Πούτιν: βασικές αρχές του καταστατικού του ΟΗΕ σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρες



Οι βασικές αρχές του Καταστατικού του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και η αποστασιοποίηση από τις εσωτερικές υποθέσεις άλλων, σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρες. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν στην επίσημη τελετή αποδοχής των διαπιστευτηρίων των καινούργιων πρέσβεων των ξένων κρατών.

Υπενθύμισε ότι το Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς στη Νέα Υόρκη θα γίνει η επετειακή συνεδρίαση της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ.

"Η διεθνής κοινότητα θα γιορτάσει τα 70 χρόνια του ΟΗΕ», τόνισε ο πρόεδρος. « Με τους συμμάχους μας στον αντιχιτλερικό συνασπισμό καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτή την μοναδική δομή και να θέσουμε βάσεις του μεταπολεμικού περιβάλλοντος ". "Οι βασικές αρχές της διεθνούς συνεργασίας που περιέχονται στο καταστατικό του ΟΗΕ – η ισότητα των ανεξαρτήτων κρατών, η αποστασιοποίηση από τις εσωτερικές υποθέσεις άλλων, η ειρηνική επίλυση συγκρούσεων – ήταν πονεμένο κατόρθωμα της ανθρωπότητας», τόνισε ο Πούτιν. «Σήμερα αυτές οι αρχές είναι ιδιαίτερα επίκαιρες ".

"Βασίζοντας σε αυτές τις αρχές η Ρωσία και στο εξής με όλες τις δυνάμεις της θα βοηθάει στην εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφαλείας σε διεθνείς υποθέσεις ", διαβεβαίωσε.

"Θα αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις με όλους τους εταίρους και στη δύση, και στην Ανατολή ", πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Εκτός από αυτό, όπως είπε, η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίζει τη συμμετοχή στην επεξεργασία αποφάσεων που αφορούν παγκόσμια και περιφερειακά προβλήματα.

"Στο θέμα αυτό θα συνδράμει η εργασία των Συνόδων Κορυφής των χωρών της BRICS και των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού τις οποίες είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε στις 8-10 Ιουλίου στην Ουφά ", δήλωσε ο πρόεδρος.