Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα των Σλαβικών Γραμμάτων



Η Ημέρα των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού παραδοσιακά εορτάζεται στις χώρες, όπου ζουν σλάβικοι λαοί, την Ημέρα της μνήμης των Αγίων Κύριλλου και Μεθοδίου.
Στη Ρωσία οι εορτασμοί γίνονται ως μια ενιαία εορταστική συναυλία η οποία άρχισε σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα, το μεσημέρι ώρα Μόσχας.

Στις 24 Μαΐου οι κύριοι εορτασμοί έγιναν στη Μόσχα με συμμετοχή του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου ο οποίος την ημέρα αυτή εορτάζει την ονομαστική του εορτή.

Στο Ναό του Σωτήρος Χριστού ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία σε παρουσία προσκεκλημένων από Κατά τόπους Εκκλησίας, αρχιερείς και ιερείς από όλες τις ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας οι οποίοι συνεχάρησαν τον προκαθήμενο με την ημέρα της μνήμης του Αγίου Προστάτη του, του Αγίου Κύριλλου.

Στο λόγο του μετά τη Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης τόνισε ότι η αθεΐα γίνεται κρατική ιδεολογία της Ουκρανίας.

"Δεν απαρνιόμαστε από τι λαό της Ουκρανίας, είναι το ποίμνιό μας, ορθόδοξοι πιστοί, πιστοί που πιστοποιούν την ύπαρξη του χριστού από τον καιρό του εκχριστιανισμού στα νερά του Δνείπερου ", είπε ο Πατριάρχης.

Επισήαμνε ότι ο ορθόδοξος πολιτισμός κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα "διένυσε τις πιο βαριές δοκιμασίες: τη δοκιμασία με επιθετική αθεΐα και τους τρομερούς κινδύνους που εγκυμονούν την απειλή στην ίδια την ύπαρξη του λαού μας, τους κινδύνους που ήρθαν σε μας από το εξωτερικό ".

Ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε μέρα προσεύχεται "η επιθετική αθεΐα να αποχωρήσει και να μην εμφανίζεται πια μέσω της κρατικής εξουσίας ".

"Κάθε άνθρωπος μπορεί να πιστεύει ή να μην πιστεύει, είναι η προσωπική του επιλογή. Όμως όταν η αθεΐα γίνεται κρατική ιδεολογία και όταν ως αποτέλεσμα σκοτώνονται άνθρωποι και καταστρέφονται ναοί, είναι πλέον κάτι περισσότερο από μια απλή ιδεολογία ", είπε ο Πατριάρχης. Τόνισε ότι "όλα αυτά αντιμετώπισε η Εκκλησία μας, θα τα αντιμετωπίσει και ο ουκρανικός λαός ". "Γι’ αυτό το πράγμα κάθε μέρα προσευχόμαστε στους ναούς της Εκκλησίας μας ", πρόσθεσε.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ηγήθηκε της λιτανείας προς το μνημείο του Κύριλλου και του Μεθοδίου, κατέθεσε λουλούδια και έκανε τη δέηση.

Εγκαινιάζοντας την εορταστική συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχάρη τους Ρώσους με την Ημέρα των Σλαβικών Γραμμάτων και κάλεσε να αναπτύσσουν τη διανοητικότητα και την πνευματικότητα. Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών θα επιτρέψει "να επηρεάζουμε τον κόσμο και να φέρουμε τη δική μας έκκληση ", είναι πεπεισμένος ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας σε μορφή πραγματικού χρόνου άκουσαν σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου ταυτόχρονα με απευθείας μεταδόσεις από την Κόκκινη Πλατεία άρχισαν οι συναυλίες. "Η χώρα τραγουδάει και είναι θαυμάσιο ότι εκφράζουμε τα συναισθήματά μας μέσα από το τραγούδι ", τόνισε ο Πατριάρχης.

Η χορωδία, αποτελούμενη από δύο χιλιάδες άτομα, εκτέλεσε τον "Ύμνο προς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο " και το τελικό μέρος της ουβερτούρας "1812 ???" του Πιότρ Τσαϊκόβσκι, καθώς και μια μινιατούρα προς τιμή του Αγίου Ισάξιου Δούκα Βλαδίμηρου που εκχριστιάνισε τη Ρωσία, με μουσική του Γκεόργκι Σβιρίντοφ.

Τα λόγια των δημοφιλών λαϊκών τραγουδιών από τη σκηνή στα τείχη του Κρεμλίνου απεικονίζονταν στις οθόνες, και χιλιάδες θεατές τραγουδoύσαν μαζί με τη χορωδία τα αγαπημένα έργα. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας γίνονταν απευθείας μεταδόσεις από αντίστοιχες συναυλίες σε άλλες πόλεις, όπως, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Πλατεία έγινε η απευθείας μετάδοση από τις πόλεις Χαμπάροβσκ, Πσκοφ και Γκρόζνι.

Από τι περιεχόμενό της η Ημέρα των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού είναι η μοναδική στη Ρωσία κρατική και εκκλησιαστική γιορτή την οποία τα κρατικά όργανα και κοινωνικοί οργανισμοί διεξάγουν μαζί με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Πατριάρχη με την ονομαστική του γιορτή και τον ευχαρίστησε για όσα κάνει για τη χώρα.

Απαντώντας ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πούτιν και είπε από την πλευρά του ότι με την άμεση συμμετοχή του επικεφαλής του κράτους σε όλα τα επίπεδα "πολύ φιλικά " αναπτύσσονται οι εκκλησιαστικές και κρατικές, καθώς και εκκλησιαστικές και κοινωνικές σχέσεις.

"Το γεγονός ότι η κοινωνία μας συσπειρώνεται γύρω από θεμελιώδεις ηθικές αρχές χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρχει ούτε το άτομο, ούτε η κοινωνία, είναι αποτέλεσμα των κοινών μας προσπαθειών. Εάν τα θεμέλια αυτά θα είναι γερά, γερός θα είναι ο άνθρωπός μας, η κοινωνία μας και η χώρα μας ", θεωρεί ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο πρόεδρος συμφώνησε: "Έτσι θα γίνει ".