Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ζαχάρτσενκο: Το Κίεβο ετοιμάζεται για πόλεμο



Ο επικεφαλής της αυτοκηρυχθείσης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάνδρ Ζαχάρτσενκο θεωρεί ότι το Κίεβο ετοιμάζεται για την "έναρξη ενός νέου πολέμου ".

"Τα πάντα εξαρτώνται από το πότε θα θεωρήσουν οι ίδιοι να ξεκινήσουν. Μόλις είναι έτοιμοι ", δήλωσε στη συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ.

Ο Ζαχάρτσενκο επίσης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα σημαντικά αυξήθηκε ο αριθμός βομβαρδισμών των θέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. "Αυτές οι προσπάθειες αποσκοπούν με μάχη να εντοπίσουν αδύνατα σημεία στην άμυνα και, όπως δείχνει η πρακτική, έπειτα μπορούμε να αναμένουμε πιο διευρυμένη επίθεση ", θεωρεί ο Ζαχάρτσενκο.

Όπως είπε, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μέσα στην τελευταία εβδομάδα ενεργοποίησαν τις πολεμικές επιχειρήσεις. "Μόνο στις 15 και στις 16 Απριλίου αποκρούσαμε περίπου οκτώ επιθέσεις από διάφορες ουκρανικές μονάδες. Ήταν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και εθελοντικά τάγματα», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. «Όταν λένε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τηρούν τις συμφωνίες του Μινσκ, είναι ένα απροκάλυπτο ψέμα ".

Ο Ζαχάρτσενκο επίσης πρόσθεσε ότι οι μαχητές της λαϊκής επιστράτευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ οι οποιοι έχουν περιπολία στη γραμμή επαφής, τακτικά έχουν απώλειες με τραυματισμένους.

Η δήλωση του Ζαχάρτσενκο ακολουθήθηκε μετά την τηλεφωνική συζήτηση του προέδρου της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζώζεφ ΜΠάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ποροσσένκο ζήτησε να παρέχουν την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια. "Οι συνομιλητές συντόνισαν τις περαιτέρω ενέργειες στον τομέα της άμυνας, ειδικότερα, για την παροχή στην Ουκρανία της πρόσθετης βοήθειας ", λέγεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Ο Ποροσσένκο επίσης ευχαρίστησε τον ΜΠάιντεν για την αποστολή στην Ουκρανία Αμερικανών στρατιωτών και την διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων "Fiarless Guardian - 2015". "Είναι μια νέα και σημαντική σελίδα η οποία απέδειξε το στρατηγικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ", τόνισε.

Ο Ποροσσένκο προσωπικά βρέθηκε στις ασκήσεις προπόνησης οι οποίες άρχισαν στο χώρο ασκήσεων κοντά στην πόλη Λβιβ και τις οποίες πραγματοποιούν οι Αμερικάνοι προπονητές.

"Βρισκόμαστε στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, ενώ στα ανατολικά σύνορα είναι μια πλήρης επίθεση εκ μέρους του γειτονικού κράτους το οποίο ξεκίνησε έναν πολύπλευρο, υβριδικό πόλεμο διάφορων επιπέδων. Ειλικρινά χαιρετώ στα ουκρανικά χώματα του Αμερικάνους στρατιώτες οι οποίοι τώρα γίνονται προπονητές για τους Ουκρανούς ευελπίδες ", δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο.

Τριακόσιοι «ουράνιοι στρατιώτες» που μεταφέρθηκαν από την ιταλική Βιντσέντσα — έτσι αποκαλούν την 173η μεραρχία εναέριων δυνάμεων και πεζοναυτών του στρατού των ΗΠΑ η οποία εγκαθίσταται στην Ευρώπη – θα ασχοληθούν με εντατική εκπαίδευση σχεδόν χιλίων στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. 6 τάγματα θα χωρίσουν σε τρία ρεύματα, από οκτώ εβδομάδες το καθένα. Άλλα στοιχεία του προγράμματος ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ δεν έχει αναφέρει.

Όμως στην επίσημη ιστοσελίδα YouTube οι μαχητές της 173ης μεραρχίας παρουσιάζονται ως ειδικοί για τον καθαρισμό σε συνθήκες αστικής πολεοδομίας. Αυτές τις δεξιότητες οι προπονητές από τις ΗΠΑ, προφανώς, θα χρησιμοποιούν και θα εξασκήσουν με τους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων.

Κατά τη γνώμη του αρμοδίου εκπροσώπου της αυτοκηρυχθείσης Λαϊκής Δημοκρατίας τοου Ντονέτσκ στην Ομάδα επαφής Ντενίς Πουσσίλιν, η άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ στις υποθέσεις της Ουκρανίας "θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες συγκρούσεις και καταστροφές στο Ντονμπάς ". "Παρατηρούμε ότι τώρα γίνεται μια άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις υποθέσεις της Ουκρανίας. Και μάλιστα οι ουκρανικές αρχές δεν κρύβουν πλέον το γεγονός και ανοικτά δηλώνουν για τη συνεργασία με τους Αμερικανούς εταίρους τους ", τόνισε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στη συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ.

Με το φόντο τούτο η ουκρανική Βουλή ψήφισε την Τρίτη την απόφαση για "την αντιμετώπιση της ένοπλης επίθεσης της Ρωσίας ".

"Είναι το πρώτο νομικό έγγραφο στο οποίο θα αναφερθεί η ημερομηνία της έναρξης του ρώσο-ουκρανικού πολέμου ", είπε η Αντιπρόεδρος της Ράντας Οξάνα Σιροέντ, παρουσιάζοντας το έγγραφο στη συνεδρίαση της Βουλής.

Σύμφωνα με την αναφορά, στόχος του νομοσχεδίου είναι "η δημιουργία μιας νομικής βάσης για την υποβολή μιας ενοποιημένης ένστασης στη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με την ένοπλη επίθεση ενάντια στην Ουκρανία ".