Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ρεσέτνικοφ: Σε ένα χρόνο θα αρχίσει μια σίγουρη πορεία της νέας Ρωσίας



Ο αξιωματικός της Υπηρεσίας Κατασκοπείας της Ρωσίας εν αποστρατεία, στρατηγός Λεωνίντ Ρεσέτνικοφ που ηγείται σήμερα του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, στη συνέντευξη στην εβδομαδιαία έκδοση «Argumenty i Fakty» είπε ότι στη Ρωσία διαμορφώνεται μια νέα πολιτισμική τάξη και ακριβώς για το λόγο αυτό άρχισε η επίθεση της Δύσης.
Η Ουκρανία είναι ο βασικός προορισμός αυτής της επίθεσης. Γι’ αυτό ήδη την άνοιξη ή το καλοκαίρι μπορούμε να περιμένουμε την επανέναρξη της στρατιωτικής καμπάνιας στη Νοβορωσία.

«Μόλις ένα χρόνο πριν η ιδέα της δημιουργίας της ομοσπονδίας της Ουκρανίας ήταν ενεργή.

Τώρα το Κίεβο χρειάζεται μόνο τον πόλεμο. Πρόκειται μόνο για το ενωτικό κράτος. Για μερικούς λόγους. Ο βασικός είναι ότι στην ηγεσία της χώρας ήρθαν άνθρωποι, αντίθετοι από την ιδεολογική άποψη στη Ρωσία, οι οποίοι βρίσκονται όχι απλώς στην υποταγή της Ουάσιγκτον, αλλά στην κυριολεξία συντηρούνται από εκείνες τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Δεν τους χρειάζεται η ομοσπονδιακή Ουκρανία, θα είναι ένα έδαφος με ελάχιστο έλεγχο. Στο έδαφος αυτό θα είναι αδύνατο να τοποθετηθούν στρατιωτικές βάσεις, νέες υποδομές της αντιπυραυλικής προστασίας. Ενώ υπάρχουν τα σχέδια αυτά.

Από το Λουγκάνσκ ή το Χάρκοβο οι βαλλιστικοί πύραυλοι φτάνουν στις περιοχές πίσω από τα Ουράλια, όπου βρίσκονται οι βασικές δυνάμεις πυρηνικής συγκράτησης της Ρωσίας. Και με πιθανότητα 100% θα μπορέσουν να αποτρέπουν τους βαλλιστικούς πυραύλους, εγκατεστημένους σε φρεάτια και σε κινούμενες βάσεις στην πορεία απογείωσης.

Σ’ αυτή η περιοχή τώρα δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε από την Πολωνία, ούτε από την Τουρκία, ούτε από την Νοτιοανατολική Ασία. Είναι ο κύριος στόχος. Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ θα πολεμούν για το Ντονμπάς μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», θεωρεί ο στρατηγός Ρεσέτνικοφ.

Κατά τη γνώμη του, ο βασικός στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ είναι η ενωτική Ουκρανία υπό τον πλήρη τους έλεγχο για τη μάχη με τη Ρωσία. Ενώ το φυσικό αέριο από τους σχισθόλιθους ή καλλιεργήσιμα εδάφη είναι ένα απλό bonus.

Όπως θεωρεί ο αναλυτής, την Ουκρανία σήμερα αναμένει η διαδικασία ημιδιάλυσης ή και πλήρους διάλυσης. «Πολλοί προς το παρόν απλώς σώπαναν μπροστά στο πρόσωπο ενός αληθινού φασισμού. Όμως οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δεμένες πολύ στενά, δεν έχουν πει ακόμα το λόγο τους. Ούτε στην Οδησσό, ούτε στο Χάρκοβο, ούτε στο Ζαπορόζιε, ούτε στο Τσερνίγκοφ. Δεν είναι αιώνια η σιωπή αυτή. Και κάποια στιγμή θα φύγει το καπάκι από την κατσαρόλα που βράζει», λέει ο Ρεσέτνικοφ.

Μιλώντας για τη μοίρα της Νοβορωσίας, ο στρατηγός δεν πιστεύει το σενάριο της νέας Υπερδνειστερίας.

«Το έδαφος των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι πολύ μεγαλύτερο, εκατομμύριοι άνθρωποι ήδη συμμετέχουν στον πόλεμο αυτό. Προς το παρόν η Ρωσία μπορεί να πείσει τους ηγέτες της λαϊκής επιστράτευσης για προσωρινή ειρήνευση και εκεχειρία. Όμως μόνο για «προσωρινή». Δεν πρόκειται πια για καμία ένταξη της Νοβορωσίας στη σύνθεση της Ουκρανίας. Οι άνθρωποι των νοτιοανατολικών περιοχών δε θέλουν να είναι Ουκρανοί», θεωρεί ο Λεωνίντ Ρεσέτνικοφ.

Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί η Ρωσία να μην αναλάβει δράση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, ο στρατηγός παρατηρεί: «Κατά τη γνώμη μου, είναι νωρίς για κάποια δράση. Υποτιμούμε το βαθμό της πληροφόρησης του προέδρου μας ο οποίος γνωρίζει ότι στην Ευρώπη γίνονται κάποιες κρυφές και άφαντες για ξένο μάτι διαδικασίες. Δίνουν την ελπίδα ότι προς το παρόν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με άλλες μεθόδους και μέσα».

Ο Ρεσέτνικοφ αποκάλεσε «άκρως επικίνδυνη» τάση για τη Ρωσία την αύξηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού στην Κεντρική Ασία.

«Και όχι μόνο λόγω της εισόδου στην περιοχή των μαχητών του «Ισλαμικού κράτους». Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και διατηρούν εκεί τις βάσεις τους. Από την στρατιωτική άποψη πέντε ή δέκα χιλιάδες στρατιώτες που μένουν, μέσα σε ένα μήνα μπορούν να γίνουν ομάδα 50-100 χιλιάδων στρατιωτών.

Είναι ένα μέρος του γενικού σχεδίου του αποκλεισμού και της πίεσης στη Ρωσία το οποίο υλοποιείται με τα χέρια των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Βλαδίμιρ Πούτιν και το διχασμό της χώρας. Ένας απλός πολίτης μπορεί, βεβαίως, να μην το πιστέψει, όμως οι άνθρωποι που κατέχουν μεγάλο όγκο πληροφοριών, το γνωρίζουν άριστα», υπογραμμμίζει ο διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών.

Ο Λεωνίντ Ρεσέτνικοφ είναι πεπεισμένος ότι «τώρα δεν γίνεται σφαγή Ουκρανών και Ρώσων, αλλά ο πόλεμος διεθνών συστημάτων». «Οι μεν θεωρούν ότι είναι «Ευρώπη» και οι δε - Ρωσία. Αφού η χώρα μας δεν είναι απλά ένα έδαφος, είναι ένας ξεχωσριστός τεράστιος πληθυσμός ο οποίο έφερε σε όλο τον κόσμο τη δική του κοσμοαντίληψη.

Πρώτα από όλα, βεβαίως, η Ρωσική Αυτοκρατορία ως δείγμα του ανατολικού ορθόδοξου πολιτισμού. Οι μπολσεβίκοι τον κατέστρεψαν, πρότειναν όμως μια νέα πολιτισμική οδέα. Τώρα φτάσαμε πολύ κοντά στην τρίτη ιδέα. Και σε 5–6 χρόνια θα τη δούμε. Νομίζω ότι θα είναι μια καλή συμβίωση των προηγούμενων ιδεών. Και οι «θανάσιμοι φίλοι» μας το αντιλαμβάνονται πολύ καλά. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε η επίθεση από όλες τις πλευρές», υπογραμμίζει ο στρατηγός, καθηγητής ιστορικών επιστημών.

Ο Λεωνίτν Ρεσέτνικοφ θεωρεί ότι «η Αμερική δημιορυγεί τους τρομοκράτες, τους ταΐζει, τους εκπαιδεύει, έπειτα διατάσσει σε όλο το κοπάδι: «Μπρος:». Μπορεί ένα «λυσσασμένο σκυλί» από το κοπάδι αυτό και να βοηθήσουν να σκοτώσουν, τα υπόλοιπα σκυλιά όμως θα εκπαιδεύουν ακόμα πιο ενεργά».

«Υπάρχουν κοινότητες ανθρώπων που είναι σχεδόν άγνωστοι στην κοινωνία, οι οποίοι οι άνθρωποι δεν διορίζουν απλά τους Αμερικάνους προέδρους, αλλά καθορίζουν τους κανόνες για όλο το «Μεγάλο παιχνίδι». Είναι, ειδικότερα, οι υπερεθνικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι Και όχι μόνο αυτοί.

Τώρα γίνεται ένας ανασχηματισμός του οικονομικού και χρηματοοικονομικού συστήματος του κόσμου. Είναι προφανής η προσπάθεια της αναθεώρησης όλου του συστήματος καπιταλισμού χωρίς να το αρνηθούν.

Απότομα αλλάζει η εξωτερική πολιτική, Οι ΗΠΑ ξαφνικά στην ουσία παράτησαν το Ισραήλ, το βασικό τους σύμμαχο στην Εγγύς Ανατολή χάρη στην καλυτέρευση σχέσεων με το Ιράν. Γιατί σήμερα η Τεχεράνη είναι πιο χρήσιμη και πιο σημαντική από το Τελ Αβίβ;

Επειδή εντάασεται στην ζώνη γύρω από τη Ρωσία. Αυτές οι μυστικές δυνάμεις έθεσαν στόχο της εξουδετέρωσης της χώρας μας ως σοβαρού παίκτη στη διεθνή στίβο. Αφού η Ρωσία παρουσιάζει την πολιτισμική εναλλακτική ιδέα σε όλη την ενωμένη Δύση», παρατηρεί ο Ρεσέτνικοφ στη συνέντευξη στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Argumenty i Fakty».

Κατά τη γνώμη του στρατηγού, εάν η Ρωσία τώρα θα αντέξει. Τότε στην Ευρώπη θα γίνουν διαδικασίες οι οποίες δεν είναι συμφέρουσες στις δυνάμεις που αποσκοπούν στην παγκόσμια κυριαρχία. Και το αντιλαμβάνονται πολύ καλά. Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ αυστηρά παρακολουθούν τους Ευρωπαίους, δεμένους με μια αλυσίδα.