Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ρωσία: Μειώνει την εξάρτησή της από τα διεθνή συστήματα πληρωμών



Τις ενδορωσικές συναλλαγές με τις ρωσικές πλαστικές κάρτες αρχίζουν από σήμερα να επεξεργάζεται το Εθνικό Σύστημα των καρτών πληρωμής που διαμορφώθηκε προληπτικά για την περίπτωση στην οποία τη Ρωσική Ομοσπονδία θα αποκλείσουν από τη διεθνή αγορά πληρωμών.
Παρά αυτή την παγκοσμίου μεγέθους αλλαγή, οι πολίτες δε θα καταλάβουν τίποτε στην εξυπηρέτηση των καρτών τους, είναι πεπεισμένοι οι εμπειρογνώμονες.

Τα συστήματα Visa και MasterCard πρέπει να μεταφέρουν τις διαδικασίες σε ενδορωσικές συναλλαγές στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς εκπλήρωση του νόμου για το εθνικό σύστημα πληρωμών. Εξαρχάς έπρεπε να το κάνουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2014, έπειτα όμως η ημερομηνία έναρξης μεταφέρθηκε στην αρχή του δεύτερου τριμήνου.

ΟΙ αναλυτές, ερωτηθέντες από το πρακτορείο RIA NOVOSTI, δεν βλέπουν τίποτε κρίσιμο ότι το σύστημα Visa δεν πρόλαβε να αλλάξει το ρωσικό τμήμα συναλλαγών και να το περάσει στο Εθνικό Σύστημα καρτών πληρωμής. Είναι πεπεισμένοι ότι η εξυπηρέτηση των καρτών Visa στη Ρωσία δε θα υποστεί καμία ζημιά, αφού δεν συντρέχουν κάποιο τεχνικοί λόγοι. Αν και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πεπεισμένη ότι η διαδικασία εισόδου του Visa στο Εθνικό Σύστημα καρτών πληρωμής θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων μηνών.

Τα Visa και MasterCard είναι διάφορα συστήματα πληρωμών με διαφορετικές επιχειρησιακές πολιτικές και δομές διοίκησης, γι’ αυτό και η ταχύτητα λήψης αποφάσεων διαφέρει, εξηγεί διάφορα διαστήματα ένταξης των συστημάτων ο αναπληρωτής πρόεδρος της διοίκησης της Τράπεζας MDM Στανισλάβ Ντανίς.

Η μεγαλύτερη στη Ρωσικής Ομοσπονδία τράπεζα Sberbank ήδη άρχισε να περνάει τις συναλλαγές της μέσω του Εθνικού Συστήματος καρτών πληρωμής όχι μόνο στις κάρτες MasterCard, αλλά και στις κάρτες Visa. Στην Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν ότι η Sberbank θα ολοκληρώσει τη μεταφορά των συναλλαγών με τις κάρτες MasterCard προς επεξεργασία στο Εθνικό Σύστημα καρτών πληρωμής το πρώτο μισό του Απριλίου.