Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Πούτιν: η Ρωσία πάντα είχε και έχει την κατάλληλη απάντηση στις αντιρωσικές ενέργειες



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πάντα είχε και έχει την κατάλληλη απάντηση στις αντιρωσικές ενέργειες.

"Για τη λεγόμενη συγκράτηση της Ρωσίας χρησιμοποιούν όλη το φάσμα των μέσων, από προσπάθειες του πολιτικού αποκλεισμού της οικονομικής πίεσης μέχρι το διευρυμένο πληροφοριακό πόλεμο και εργαλεία των ειδικών δυνάμεων ", διαπίστωσε ο επικεφαλής του κράτους στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

"Όπως ειπώθηκε πρόσφατα και μάλιστα ειπώθηκε άμεσα: στους διαφωνούντες τακτικά θα εφαρμόζουν βία. Με τη Ρωσία δε περνάει κάτι τέτοιο, ποτέ δεν έχει περάσει και δε θα περάσει ούτε στο μέλλον ", τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.

"Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει δυνάμεις άμεσης δράσης και αυξάνει τις εγκαταστάσεις του κοντά στις δικές μας εγκαταστάσεις, εντοπίζονται προσπάθειες της παράβασης της πυρηνικής ισορροπίας, επισπεύδεται η δημιουργία του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της αντιπυρηνικής άμυνας ", είπε ο επικεφαλής του κράτους στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Υπενθύμισε ότι "η μονομερής έξοδος των ΗΠΑ από τη Σύμβαση της αντιπυραυλικής προστασίας στην ουσία υπέσκαψε τις ίδιες τις βάσεις, τα θεμέλια του σύγχρονου συστήματος της διεθνούς ασφαλείας ". "Επεξεργάζονται και εντελώς νέα συστήματα επιφοράς του άμεσου παγκόσμιου χτυπήματος και της πραγματοποίησης τω πολεμικών επιχειρήσεων στο διάστημα ", ανέφερε ο πρόεδρος. Όμως, είναι πεπεισμένος ότι "κανένας δεν έχει καταφέρει και δεν θα καταφέρει να μας εκφοβίσει ή να πιέσει τη χώρα μας, αφού σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές της εθνικής ασφαλείας πάντα είχαμε και έχουμε μια κατάλληλη απάντηση ".

"Η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα όπως είναι, θα αλλάζει και, ελπίζω, προς το καλύτερο, μεταξύ άλλων και γύρω από τη χώρα μας ", προβλέπει ο Ρώσος ηγέτης. Ταυτόχρονα τόνισε ότι "η κατάσταση θα αλλάζει προς το καλύτερο όχι λόγω του ότι θα υποχωρούμε συνέχεια, να σκύβουμε ή θα γλείφουμε κάποιον ". "Θα αλλάζει προς το καλύτερο μόνο στην περίπτωση που θα γινόμαστε πιο δυνατοί ", δήλωσε ο Πούτιν.

"Η περασμένη χρονιά ήταν δύσκολη, η κατάσταση στον κόσμο οξύνθηκε αρκετά, γίναμε μάρτυρες της αύξησης της έντασης στην Εγγύς Ανατολή, σε μια σειρά από άλλες περιοχές του κόσμου, ενώ το κρατικό πραξικόπημα οδήγησε στον Εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία", απαρίθμησε ο Πούτιν.

Όπως είπε, "η Ρωσία κάνει αρκετές προσπάθειες για την ειρήνευση των πλευρών της σύγκρουσης και την ομαλοποίηση της κατάστασης ". Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η Ρωσία "δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία και προσπαθεί να αποτρέψει την ανθρωπιστική καταστροφή ".

Όμως, κατά τη γνώμη του Ρώσου ηγέτη, μια τέτοια στάση, μια ανεξάρτητη πολιτική και ακόμα και οι προσπάθειες να παρέχουν βοήθεια στους παθόντες, μεταξύ άλλων και στην Ουκρανία, σε μερικές άλλες περιοχές προκαλούν απροκάλυπτη αντίδραση των δικών μας, όπως λέμε συνήθως, εταίρων και συνεργατών ". "Για τη λεγόμενη συγκράτηση της Ρωσίας χρησιμοποιείται όλο το φάσμα των εργαλείων, από προσπάθειες του πολιτικού αποκλεισμού της οικονομικής πίεσης μέχρι το διευρυμένο πληροφοριακό πόλεμο και εργαλεία των ειδικών δυνάμεων ", τόνισε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος απαίτησε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες να εισέλθουν στη Ρωσία και ιδιαίτερα στην Κριμαία οι τρομοκράτες που εκπαιδεύτηκαν από το "Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε ".

"Οι προερχόμενοι από τη Ρωσία και άλλες χώρες της ΚΑΚ εκπαιδεύονται σε μια σειρά από «φλεγόμενα» σημεία, μεταξύ άλλων και στα στρατεύματα του λεγόμενου "Ισλαμικού κράτους " στο έδαφος της Συρίας και άλλων χωρών, και έπειτα μπορούν να χρησιμοποιούνται ενάντια σε μας, ενάντια στη Ρωσία και τους γείτονές μας ", είπε.

Κατά τη γνώμη του Πούτιν, "είναι σημαντικό να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την εξουδετέρωση των διεθνών σχέσεων και της βάσης αποθεμάτων των τρομοκρατών, να κλείσουν οι διάδρομοι διέλευσής τους στο ρωσικό έδαφος, να μην επιτραπεί η δυνατότητα της μετακόμισής τους από περιοχή σε περιοχή, μεταξύ άλλων να μην εισέρχονται σε νέες περιοχές της Ομοσπονδίας στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη δηλαδή ", έθεσε το ζήτημα ο πρόεδρος.

Επίσης ο επικεφαλής του κράτους απαίτησε από την Υπηρεσία των Συνόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας να επιστήσει ιδιαίτερη προσοχή στα σύνορα με την Ουκρανία. "Είναι σημαντικό και στο εξής να εξασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη διέλευση των προσφύγων, καθώς και τη μετακίνηση των οχημάτων με ανθρωπιστικά φορτία και ταυτόχρονα να εντοπίζονται όσοι εθελοντικά συμμετείχαν στις εξολοθρευτικές επιχειρήσεις ενάντια στους άμαχους πολίτες και προσπαθούν να κρυφτούν ή σχεδιάζουν εγκλήματα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ", υπογράμμισε ο Πούτιν.

Μιλώντας για συγκεκριμένα αποτελέσματα της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ανέφερε για την εξουδετέρωση της δράσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάνω από 300 πρακτόρων των ξένων μυστικών υπηρεσιών το 2014. Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι "σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα της προστασίας των στοιχείων που αποτελούν το κρατικό μυστικό, να μην επιτραπούν διαρροές πληροφοριών για την ανάπτυξη της στρατιωτικής οργάνωσης, των σχεδίων επιστράτευσης και βιομηχανικών και αμυντικών τεχνολογιών ".

Ο Πούτιν επίσης ανέφερε για τις προσπάθειες άλλων χωρών να επηρεάσουν τα γεγονότα στην εσωτερική πολιτική εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. "Δεν τερματίζονται οι προσπάθειες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών να εκμεταλλευτούν προς το όφελός τους κοινωνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτικοποιημένες ενώσεις πρωτίστως για δυσφήμιση της εξουσίας και την αποσταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης στη Ρωσία ", είπε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, "ήδη σχεδιάζονται ενέργειες για την περίοδο των μελλοντικών προεκλογικών εκστρατειών του 2016 και του 2018 ".

Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι ρωσικές αρχές είναι έτοιμες να έχουν διάλογο με την αντιπολίτευση, όμως εάν ο διάλογος αυτός θα είναι περιεκτικός. "Είναι ανόητο να συζητούμε με όσους εργάζονται κατόπιν παραγγελίας από έξω, προς το όφελος όχι της δικής τους, αλλά μιας ξένης χώρας ή ξένων χωρών, για το λόγο αυτό θα εφιστούμε την προσοχή για την ύπαρξη ξένων πηγών χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανισμών, να συγκρίνουμε τους στόχους στο Καταστατικό τους με τη πραγματική δράση, και θα αντιμετωπίζουμε οποιεσδήποτε παραβάσεις ", έθεσε ο πρόεδρος το ζήτημα.

Ξεχωριστά ο πρόεδρος αναφέρθηκε για τη μάχη με την κυβερνητική εγκληματικότητα. "Ο αριθμός των κυβερνητικών επιθέσεων στις επίσημες ιστοσελίδες και πληροφοριακά συστήματα των οργάνων εξουσίας της Ρωσίας δε μειώνεται, αφού μόνο πέρσι αποτράπηκαν σχεδόν 74 εκατ. ", είπε ο επικεφαλής του κράτους. Όπως είπε, "ανακαλύφθηκαν πάνω από 25 χιλ. διαδικτυακές πύλες με δημοσιεύματα που παραβιάζουν το νόμο, τερματίστηκε η λειτουργία πάνω από 1,5 χιλ. εξτρεμιστικών ιστοσελίδων ".

"Πρέπει να συνεχίζουμε τον καθαρισμό του ρωσικού κυβερνητικού χώρου από παράνομο εγκληματικό υλικό, πιο ενεργά να χρησιμοποιούμε για το λόγο αυτό τις σύγχρονες τεχνολογίες, να συμμετέχουμε στη δημιουργία του διεθνούς πληροφοριακού συστήματος ασφαλείας ", είπε ο Πούτιν. Ταυτόχρονα υπογράμμισε: "Δεν πρόκειται να περιορίζουμε την ελευθερία στο Διαδίκτυο, πρόκειται να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια και την τήρηση της νομιμότητας ".

"Πρέπει να συνεχίσουμε την εργασία για τη στήριξη των ρωσικών εταιριών στο εξωτερικό, την προστασία των συμφερόντων τους ", τόνισε ο Πούτιν. Κατά την εκτίμησή του, "η οικονομική αντιπαράθεση είναι αρκετά σκληρή ". "Όχι όλοι οι αντίπαλοι της ρωσικής επιχειρηματικότητας είναι έτοιμοι να λειτουργούν τίμια, παραβιάζονται από κοινού αποδεκτές αρχές του εμπορίου, της συνεργασίας, της επενδυτικής συνεργασίας ", τόνισε ο πρόεδρος. Και πρόσθεσε: "Βλέπουμε και τις προσπάθειες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να δυσφημίσουν το επιχειρηματικό κύρος των ρωσικών εταιριών ". Από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας περιμένει "την άμεση, σωστή και έγκαιρη αντίδραση " σε περιστατικά αυτά.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας για την εργασία τους το 2014 και προειδοποίησε ότι "το 2015 ο φόρτος εργασίας, η ευθύνη θα αυξηθούν, αφού μπροστά σας τίθεται η υπόθεση να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς της δράσης σας ".