Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ρωσία: Στη Μόσχα έγινε η κηδεία του Νεμτσόφ



 Στη Μόσχα έγινε η κηδεία του Μπορίς Νεμτσόφ. Δολοφονήθηκε αργά το βράδυ στις 27 Φεβρουαρίου στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσχοβα δίπλα στα τείχη του Κρεμλίνου.

Ο πρώην πολιτικός από την ομάδα του Μπορίς Γιέλτσιν την τελευταία δεκαετία βρέθηκε στην άκρη του δρόμου της πολιτικής ζωής. Το όνομά του ήταν γνωστό, επειδή επί του Γιέλτσιν υπήρξε πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, όμως το πρόσωπό του δεν ήταν καθόλου δημοφιλές στο λαό. Για το γεγονός αυτό πιστοποιούν όλες οι κοινωνιολογικές δημοσκοπήσεις. Ο Νεμτσόφ ήταν ένα τίποτε. Για το λόγο αυτό ο νεκρός Νεμτσόφ έφερε πολύ περισσότερο όφελος στους καταστροφείς της Ρωσίας, παρά ο Νεμτσόφ ζωντανός.

Το πτώμα με φόντο το Κρεμλίνο είναι έτοιμο εξώφυλλο για ένα πολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο ο δολοφόνος είναι ήδη γνωστός. Όλες οι κατηγορίες της Δύσης όμως σήμερα ότι στη δολοφονία του Νεμτσόφ εμπλέκεται ο Πούτιν, είανι μέρος μιας σκηνοθετημένης προπαγάνδας για την περαιτέρω δαιμονοποίηση της Ρωσίας.

Τον Πούτιν δεν τον ενδιέφερε ο Νεμτσόφ, ούτε το πτώμα του. Ενώ η δολοφονία του Νεμτσόφ αντικειμενικά είναι συμφέρουσα για όσους μισούν τη Ρωσία και τον σημερινό ηγέτη της, επειδή το έγκλημα χρησιμοποιείται για την αμάυρωση των αρχών καιτην αποσταθεροποίηση της κατάστασης εντός χώρας. Για το λόγο αυτό όσοι σήμερα έκλαιγαν στον τάφο του αντιπολιτευόμενου πολιτικού, ούτως ή άλλως ευχαριστούν τον Νεμτσόφ για ενός είδους «ηρωική αναχώρηση» ως πολιτικού θύματος του μελλοντικού «Μαϊδάν».

Υπάρχει όμως ένα «πρόβλημα» – ο Πούτιν είναι δημοφιλής στο λαό. Την 1η Μαρτίου η πένθιμη πομπή στη Μόσχα συγκέντρωσε το μέγιστο αριθμό των οπαδών του φιλελευθερισμού από όλη τη Ρωσία – 30 χιλιάδες άτομα. Με άλλα λόγια, οι δολοφόνοι του Νεμτσόφ έκαναν λάθος – το Μαϊδάν θα καθυστερήσει. Για να το πλησιάσουν όμως, μάλλον, θα χρειαστούν νέα θύματα.