Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πατριάρχης Κύριλλος: Η ορθόδοξη εκκλησία τηρεί την ενότητα



Η Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί την ενότητά της στον κόσμο του σήμερα, όμως το χάσμα που χωρίζει μερικές χριστιανικές θρησκείες μεγαλώνει, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος στο Ναό του Σωτήρος Χριστού την Κυριακή της Ορθοδοξίας (την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής).

"Η Εκκλησία, με την ευλογία του Θεού, διατηρεί την ενότητά της…

Και σήμερα οι εκφραστές αυτής της ενότητας είναι οι 15 αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, των οποίων τα ονόματα των Προκαθήμενων αναφέραμε σήμερα εδώ ", είπε Πατριάρχης μετά τη Θεία Λειτουργία.

Στον κύριο ναό της ρωσικής πρωτεύουσας την ημέρα αυτή παρευρέθησαν Πρέσβεις ορισμένων χωρών, ο πληθυσμός των οποίων τηρεί την ορθοδοξία, καθώς και εκπρόσωποι των Κατά Τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών του κόσμου.

Ο Προκαθήμενος επισήμανε ότι σήμερα πολλοί ομιλούν για το Θεό, όμως τα λεγόμενα ορισμένων "που στήνουν όλο και περισσότερα νέα εμπόδια διαιρώντας τον οικουμενικό χριστιανισμό, βοηθούν πολύ λίγο τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Θεό". Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με ορισμένες επωνομαζόμενες Διαμαρτυρόμενες Εκκλησίες δυσχεραίνουν την αναγνώριση από τις τελευταίες των γάμων των ομοφυλόφιλων και των ιερέων γυναικείου φύλου.

" Σχετικά με ορισμένες θρησκείες, αυξάνεται ιδιαίτερα τραγικά το υπάρχον χάσμα μεταξύ κάποιων από αυτές. ΄Οσο και να προσπαθούν ορισμένοι να μεγενθύνουν το χάσμα αυτό, βασιζόμενοι σε σύγχρονες φιλοσοφικές αντιλήψεις, την ανθρωπολογία, νέα πρότυπα σκέψης και τη μόδα της φιλοσοφίας, δεν μπορούν να κρύψουν με τον τρόπο αυτό την καταστροφική τους δράση, που αποσκοπεί στο να απομακρύνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους από το Θεό, από τις Εντολές Του, από τον Κόσμο Του ", δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Κάλεσε τους πιστούς να αναπτύσσουν μια βαθιά πνευματική εμπειρία, να διαβιούν μια δίκαιη ζωή, να συμμετέχουν άτυπα στις λειτουργίες, να ασχολούνται με την αυτογνωσία, τη μετάνοια και την προσευχή για τη σύγχρονη Εκκλησία "που αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις ".