Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η φυγή των στρατολογημένων στην Ουκρανία αποκτά ομαδικό χαρακτήρα



Το Υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας πήρε την απόφαση να στείλει στο Ντονμπάς τους πρόωρους αποφοίτους των στρατιωτικών σχολών.
Όπως είπαν οι εκπρόσωποι των ουκρανικών συλλόγων γονέων των ενώσεων των στρατιωτικών σχολών, το Υπουργείο Αμύνης θα στείλει στον πόλεμο στο Ντονμπάς πάνω από 2 000 φοιτητές από στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πρόκειται για τέτοιες σχολές όπως το Πανεπιστήμιο εναέριων δυνάμεων του Χάρκοβο, η Ακαδημία Πεζικού στο Λβιβ, καθώς και η Ακαδημία της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανία.

Ταυτόχρονα τους αποφοίτους της Σχολής Εναέριων Δυνάμεων του Χάρκοβο λόγω της έλλειψης αεροσκαφών εν λειτουργία θα στείλουν στις μονάδες πεζικού.

Τους αποφοίτους από σχολές λοχίων του Λβιβ, του Χάρκοβο και της Πολτάβας θα στείλουν στο Ντονμπάς ως στρατιώτες και λοχίες.

Όπως τόνισαν οι γονείς, «το κάνουν για να συμπληρώσουν τις μεγάλες μαχητικές απώλειες του αξιωματικού προσωπικού» που συμμετέχει στις μάχες της Νοβορωσίας, λαμβάνοντας υπόψη την ομαδική άρνηση από την επιστράτευση των αξιωματικών εν αποστρατεία.

Οι γονείς των φοιτητών δηλώνουν ότι κατηγορηματικά διαφωνούν με αυτή την απόφαση του Υπουργείου Αμύνης και σκοπεύουν το προσεχές διάστημα να διοργανώσουν ομαδικές διαδηλώσεις, αφού αποκλείσουν τα στρατιωτικά ΑΕΙ της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο τον Ιανουάριο υπέγραψε το διάταγμα για την τέταρτη επιστράτευση. Στην επιστράτευση υπάγονται άνδρες ηλικίας έως 60 ετών και γυναίκες ηλικίας έως 50 ετών. Η χούντα σκοπεύει να επιστρατεύσει έως 100 χιλιάδες άτομα
μέχρι το τέλος του χρόνου. Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών όμως προκαλεί αμφιβολίες. Οι στρατολογημένοι τράπηκαν σε ομαδική φυγή.

Όσο παράξενο και να φαίνεται, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σήμερα στα δυτικά της Ουκρανίας, στην περιοχή Ζακαρπάτσκαγια. Η νεολαία αυτών των περιοχών έπαιξε το πιο ενεργό ρολο πέρσι στην παραίτηση του Γιανουκόβιτς.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Διοίκηση του Προέδρου της Ουκρανίας ο προϊστάμενος της διεύθυνσης επιστράτευσης της Γενικής Διοίκησης του αμυντικού και επιστρατευτικού προγραμματισμού του γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ολέγκ Μπόικο, ειδικότερα, στο Πρικαρπάτιε, στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκοβσκαγια οι μισοί στρατολογημένοι απλώς δεν έρχονται στά ιατρικά συμβούλια στη στρατολογική επιτροπή.

«50–60 τοις εκατό από όσους υπάγονται στην επιστράτευση στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκόβσκαγια δεν έρχονται στα ιατρικά συμβούλια μετά τη λήψη των κλήσεων. 43–50 τοις εκατό από όσους υπάγονται στην επιστράτευση, επειγόντως φεύγουν ή ήδη έχουν φύγει στο εξωτερικό», είπε ο Μπόικο.

«Υπάρχει η αναφορά του προέδρου του οικισμού της περιοχής Κοσόβσκαγια, σύμφωνα με την οποία ο τοπικός πληθυσμός νοίκιασε δύο λεωφορεία και έφυγε στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στα σύνορα οι επιστρατεύσιμοι πλήρωσαν για τη διέλευση των συνόρων», τόνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ειστράτευσης.

Επίσης ανέφερε ότι στην περιοχή της Τερνόπολης συνεχίζεται η ομαδική φυγή του αρσενικού πληθυσμού στο εξωτερικό. «Όσο παράδοξο και να φαίνεται, οι άνθρωποι φεύγουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Μπόικο.

Η Ρωσία βοηθά τους Ουκρανούς της στρατεύσιμης ηλικίας που κρύβονται στο έδαφός της. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Βλαδίμιρ Πούτιν στις 26 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν στη συζήτηση με φοιτητές στην Αγία Πετρούπολη.

«Πολλοί άνθρωποι ήδη αποφεύγουν την επιστράτευση, προσπαθούν να μετακομίσουν σε εμάς, να μείνουν εδώ για κάποιο διάστημα. Και σωστά κάνουν, επειδή τους σπρώχνουν στις σφαίρες όπως ζώα στη σφαγή», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με φοιτητές του Εθνικού Πανεπιστημίου φυσικών πόρων «Gorny».

Υπογράμμισε ότι το διάστημα της διαμονής των Ουκρανών στο έδαφος της Ρωσίας καθορίζεται από τον νόμο. Οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν μπορούν να βρίσκονται στη Ρωσία πάνω από 30 ημέρες.

«Γυρίσουν και τους πιάνουν αμέσως και πάλι εκεί, στις σφαίρες στέλνουν. Για το λόγο αυτό, μάλλον, θα αλλάξουμε κάτι εδώ. Στα πλαίσια του νόμου μπορούμε να αυξήσουμε το διάστημα διαμονής συγκεκριμένης κατηγορίας προσώπων και πρωτίστως της στρατεύσιμης ηλικίας», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Είναι ολοφάνερο ότι οι απλοί Ουκρανοί δε θέλουν να γίνουν «ζώα στη σφαγή» στο Ντονμπάς με την εντολή του μεγιστάνα Ποροσσένκο και των Αμερικανών συμβούλων του.

Μόνο μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός νεκρών και τραυματιών εξολοθρευτών στο Ντονμπάς αποτέλεσε 88 άτομα. Συνολικά μέσα σε τελευταίες 10 μέρες στο Ντονμπάς σκοτώθηκαν πάνω από 1200 εξολοθρευτές του Κιέβου, 50 αιχμαλωτίστηκαν.

Λόγω μεγάλων απωλειών οι εξολοθρευτές άρχισαν όλο και πιο συχνά αυτοβούλως να φεύγουν από τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λήφθηκαν από τον στρατιώτη του 15-?? τάγματος της 128ης ξεχωριστής ορεινής μεραρχίας ο οποίος πέρασε τη νύχτα της 27ης Ιανουαρίου 2015 με το μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, το προσωπικό της μεραρχίας πλήρως έχασε το ηθικό του. Το μεγαλύτερο μέρος άφησε τις θέσεις στην περιοχή Νικίσσινο και με τα μηχανήματα άρχισε να αποχωρεί στα νώτα.

Στις 04:00 η ώρα, αφού παράβασε τη διαταγή, χωρίς εντολή άρχισε να αποχωρεί η 17η ταξιαρχία αρμάτων μάχης που έχασε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μαχών με τους μαχητές της λαϊκής επιστράτευσης μέχρι 50% του προσωπικού και των μηχανημάτων.

Για να αναγκάσουν τους οδηγούς αρμάτων μάχης να γυρίσουν στις θέσεις τους, οι μαχητές από τη «Δεξιά Παράταξη» άνοιξαν το πυρ από το πυροβολικό. Ως αποτέλεσμα του πυρός του πυροβολικού η ταξιαρχία που αποχωρούσε, έχασε άλλο ένα άρμα μάχης.