Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Λαβρόφ: Η Ουκρανία ετοιμάζει νέα προσπάθεια βίαιης επίλυσης της σύγκρουσης



Η Ρωσία έχει τις πληροφορίες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζουν μια νέα προσπάθεια της βίαιης επίλυσης. 
Τη δήλωση αυτή έκανε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Λιθουανό ομόλογό του Έντγκαρς Ριγκέβιτς.

"Έχουμε πληροφορίες, αρκετά ανησυχητικές, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζουν μια νέα προσπάθεια βίαιης επίλυσης της σύγκρουσης ", είπε.
"θα ήταν μια σκέτη καταστροφή ", ανέφερε ο Λαβρόφ.

Όπως είπε, η Ρωσία θεωρεί ότι οι δυτικοί εταίροι θα επηρεάσουν το Κίεβο με σκοπό να μην επιτρέψουν την προσπάθειας της βίαιης λύσης στο Ντονέτσκ.

"Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα ", υπογράμμισε.

"Εμείς "το νορμανδικό καθεστώς " στο παρόν στάδιο θεωρούμε καθεστώς το οποίο επέλυσε το βασικό στόχο, βοήθησε την έναρξη του άμεσους διαλόγου, την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ», τόνισε ο Υπουργός. «Θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο θα βοηθήσει στην προώθηση μιας πλήρους πολύπλευρους εκτέλεσης όλων των συμφωνηθέντων.

Εννοείται, αυτό το καθεστώς δεν μπορεί από μόνο του να ασχολείται με την εκτέλεση των συμφωνιών αυτών. Με την εκτέλεση των συμφωνιών πρέπει να ασχολούνται,πρώτα από όλα, οι πλευρές της σύγκρουσης, οι ουκρανικές αρχές και εκπρόσωποι των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ".

Όπως είπε, η Μόσχα θεωρεί κυρίαρχη την έναρξη του άμεσου διαλόγου για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία.

"Η Ρωσία είναι πεπεισμένη, παρ’ όλη την σημασία διάφορων εξωτερικών καθεστώτων κυρίαρχο ρόλο παίζει η έναρξη ενός αληθινού άμεσου πανεθνικού διαλόγου σχετικά με την συνταγματική μεταρρύθμιση με συμμετοχή όλων των περιοχών και πολιτικών δυνάμεων της Ουκρανίας για να επιτευχθεί η εθνική συμφιλίωση», είπε. «Και μέσω της εθνικής συμφιλίωσης θα επιτευχθεί η εθνική συμφωνία για το σε ποιο κράτος οι Ουκρανοί θα αισθάνονται τον εαυτό τους άνετους και ασφαλείς ".

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι διαφωνίες για τη γραμμή διαχωρισμού στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας γίνονται αντιπαραγωγικές.

"Δεν επιτρέπεται για να εμποδίσουν οι διαφωνίες για μερικά χιλιόμετρα τη δημιουργία ενός ευρείου πολιτικού διαλόγου ", είπε ο Ρώσος Υπουργός.