Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ασκούν πίεση στους ιερείς της κανονιστικής Εκκλησίας



Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσψας δημοσιεύτηκε η δήλωση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας λόγω των προσπαθειών άσκησης πίεσης από την κρατική εξουσία στον ηγούμενο του ναού του οικισμού Περεγκόνοβκα της περιοχής του Κιροβογκράντ.
Ο πρωθιερέας Σβιατοσλάβ Λεβαντόβσκι κλήθηκε στον αναπληρωτή επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Β. Κόζακ ο οποίος καταπίεζε τον ιερέα να αλλάξει την υποταγή του ναού και να περάσει στην μη αναγνωρισμένη «ουκρανική εκκλησία του πατριαρχείου του Κιέβου». Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης ο κρατικός λειτουργός απειλούσε στον ηγούμενο με απομάκρυνση από το ναό και την απεργία.

Στη δήλωση του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων υπογραμμίζεται ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι βίαιη παράβαση τόσο της διεθνούς, όσο και της εθνικής νομοθεσίας για την ελευθερία της συνείδησης, καθώς και είναι προφανής κατάχρηση των εξουσιών εκ μέρους του αξιωματούχου.

Από την αρχή του Οκτωβρίου οι Ουκρανοί αποσχιστές προσπάθησαν μερικές φορές να καταλάβουν και βιαίως να αλλάξουν την υποταγή των ναών παρά τη θέληση των πιστών. Τις προάλλες άγνωστα άτομα με στολές παραλλαγής και με μάσκες έκοψαν τα λουκέτα στις πόρτες του ναού στον οικισμό Περεγιασλάβ-Χμελνίτσκι και μπλόκαραν την είσοδο. Ανάμεσα στους επιτιθέμενους ήταν άτομα με σύμβολα της «Δεξιάς Παράταξης».

Οι αναφορές για τις απειλές φυσικές εξόντωσης και τις πράξεις εκφοβισμού των ιερέων και πιστών έρχονται από πολλά χωριά.

Έτσι, κάποιο άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο Ναό της Σκεπής της Θεοτόκου στην ενορία του Τσερνίγκοφ.

Στον οικισμό Σούμι μετά τις επιθετικές δηλώσεις και απειλές προς τους ορθόδοξους πιστούς εξερράγη ένα εκρηκτικό σύστημα στις πόρτες του παιδικού κυριακάτικου σχολείου του ναού του Αγίου Λουκά Κρίμσκι.

Για αυτές και άλλες περιπτώσεις απροκάλυπτης επίθεσης εκ μέρους των αποσχιστών σχετικά με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανέφερε στη συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο διευθύνων σύμβουλος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μητροπολίτης Αντώνιος του Μπορίσπολ και Μπροβάρι.

«Από το Φεβρουάριο μήνα της φετινής χρονιάς σχετικά με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία συνέχεια χρησιμοποιούν εκβιασμούς. Πολλές φορές από την πλευρά του επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου του Κιέβου ακούστηκαν συγκεκριμένες εκκλήσεις «να ασκηθεί πίεση» στην Εκκλησία μας. Πολλοί άνθρωποι εκφράστηκαν κατά της απομάκρυνσης από την κανονιστική ορθοδοξία και της μετάβασης στους αποσχιστές. Για την καταπίεση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους σήμερα χρησιμοποιείται το δικαίωμα της φυσικής βίας. Παραποιούνται έγγραφα, σπάνε τις κλειδαριές, χτυπούν τους ανθρώπους, τους διώχνουν από ναούς», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως είπε ο μητροπολίτης Αντώνιος, οι αποσχιστές έχουν καταλάβει ήδη 10 ναούς στις περιοχές του Ρόβνο, του Βολίν, της Τερνόπολης και του Λβιβ.

Παρά τις πολλαπλές αιτήσεις στην αστυνομία και στην περιφερειακή διοίκηση οι τοπικές αρχές αφήνουν την υπόθεση χωρίς ανάκριση.