Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τσούρκιν: Η Μόσχα θα στηρίξει ψήφισμα του ΟΗΕ για τo παλαιστινιακό κράτος



Η Ρωσία θα υποστηρίξει ένα σχέδιο ψηφίσματος, που καθορίζει τον χρόνο αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων και την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, αν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν.
 Οι εμπειρογνώμονες για θέματα της Μέσης Ανατολής πιστεύουν ότι, παρά την υποστήριξη της Μόσχας, ένα τέτοιο ψήφισμα είναι απίθανο να δεχθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή εναντίον του είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζουμε, ότι την Τρίτη, στις 21 Οκτωβρίου, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία δεν έφερε σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το οποίο τα ισραηλινά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν τα παλαιστινιακά εδάφη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) μέχρι το 2016, ωστόσο, η ψηφοφορία είναι μόνο θέμα χρόνου.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν όμως, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι «η ευκαιρία για την υιοθέτηση του σχεδίου ψηφίσματος είναι πολύ μικρή, ένα τέτοιο ψήφισμα είναι πολύ πιθανό να απαγορευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να επαναλάβουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις, που θα βοηθήσουν να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο μέλλον.

Ενοχλούνται οι ΗΠΑ

Ο Γκριγκόρι Κοσάτς, καθηγητής του Ρωσικού Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών, πιστεύει ότι με την υποστήριξη της Παλαιστίνης, η Ρωσία «έχει ως στόχο της να ενοχλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή με τον τρόπο αυτό το η χώρα ενισχύει την πολιτική θέση της στον αραβικό κόσμο».

Ο κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Γκεόργκι Μίρσκι, πιστεύει ότι οι φιλο-παλαιστινιακές δηλώσεις της Ρωσίας δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της με το Ισραήλ, καθώς δεν έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κατάσταση.

«Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει την Παλαιστίνη. Σχεδόν όλος ο κόσμος υποστηρίζει την Παλαιστίνη, και τι έγινε; Είναι ένα παιχνίδι, γιατί η πραγματική κατάσταση στην Παλαιστίνη, η κατάσταση επί του εδάφους και όχι στους διαδρόμους του ΟΗΕ, δεν αλλάζει».

Ο Μίρσκι είναι βέβαιος ότι η συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη δεν θα αλλάξει τίποτα, και ότι αυτό κατανοεί τόσο η Μόσχα, όσο και το Τελ Αβίβ. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ δεν έχει «κανένα λόγο να είναι προσβεβλημένο» από τη φιλο-παλαιστινιακή στάση της Ρωσίας.