Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συζήτησαν την κατάσταση στη Νοβορωσία



Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο επιβεβαίωσαν στην τηλεφωνική συζήτηση τη σημασία της περαιτέρω βοήθειας στη διαδικασία της ειρηνηκής διευθέτησης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και στην τήρηση του καθεστώτος της παύσης του πυρός.
 Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανέφερε ότι οι πλευρές επίσης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα θέματα συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου "λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των συνομιλιών σε διάφορες μορφές που έγιναν στο Μιλάνο τις προάλλες ".

Ο Πούτιν και ο Ποροσσένκο την τελευταία φορά συναντήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου στο Μιλάνο, όπου κατά τη διάρκεια των 45 λεπτών συζητούσαν το πρόβλημα με το φυσικό αέριο και την ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία.

Μετά τη συνάντηση αυτή ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία κάνει υποχωρήσεις για την Ουκρανία σχετικά με το θέμα των χρεών για το φυσικό αέριο, δεν μπορεί όμως και περαιτέρω να αναλαμβάνει πρόσθετους κινδύνους και δε θα προμηθεύει πιο τίποτε χωρίς πληρωμή. Πέραν τούτου, τα χρέη ήδη ανέρχονται σε ποσό της τάξεως $10 δις. Ο Πούτιν κάλεσε την Ευρώπη στην κατάσταση αυτή να βοηθήσει την Ουκρανία. Την Τρίτη στις Βρυξέλλες διεξάγονται οι συνομιλίες εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στην διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαπίστωσε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν τηρούνται πλήρως από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Επιμένει ότι η διαχωριστική γραμμή πρέπει να ολοκληρωθεί. Ο Πούτιν υπογράμμισε ιδιαίτερα: "Η Ρωσία, ως γνωστόν, δεν είναι πλευρά τη σύγκρουσης, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε στις αντιμαχόμενες πλευρές να επιλύουν τα προβλήματά τους τα οποία προέκυψαν το τελευταίο διάστημα ".

Μετά τη συνομιλία με το Ρώσο Πρόεδρο ο Πιότρ Ποροσσένκο δήλωσε για την εισαγωγή του καθεστώτος "της πυροβολικής σιωπής " στο Ντονμπάς, όπου την προηγούμενη ημέρα οι εξολοθρευτές του Κιέβου επέφεραν μια σειρά από χτυπήματα του πυροβολικού και πυραύλων στο Ντονέτσκ.

Την Τρίτη το Υπουργείο Αμύνης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανέφερε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο θέματα των βομβαρδισμών του Ντονέτσκ και των πολεμικών επιχειρήσεων στα περίχωρα της πόλης έγιναν 5 μαχητές της λαϊκής επιστράτευσης και 7 άμαχοι κάτοικοι, τραύματα φέρουν 19 μαχητές της λαϊκής επιστράτευσης και 8 άμαχοι κάτοικοι.