Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ποινική δίωξη εναντίον του Υπουργού Αμύνης και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας



Η Επιτροπή της Ανάκρισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κίνησε την ποινική δίωξη σχετικά με τον Υπουργό Αμύνης της Ουκρανίας Βαλέρι Γκελετέι και τον αρχηγό του γενικού Επιτελείου των Ενόλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βίκτωρ Μουζένκο.
Την αναφορά αυτή έκανε στο πρακτορείο ITAR-TASS έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος της Επιτροπής της Ανάκρισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Μάρκιν.

"Η Γενική Διεύθυνση Ανάκρισης της Επιτροπής της Ανάκρισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κίνησε την ποινική δίωξη σχετικά με τον Υπουργό Αμύνης της Ουκρανίας Βαλέρι Γκελετέι, τον αρχηγό του γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βίκτωρ Μουζένκο, τον αρχηγό της 25ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ολέγκ Μικάς, καθώς και άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής πρόσωπα από τον αριθμό των αρχηγών της 93ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ", ανέφερε ο Μάρκιν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης, στις πράξεις τους εντοπίζονται σημάδια τέλεσης εγκλημάτων που προβλέπονται από τρία άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας – διοργάνωση φόνων, χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων διεξαγωγής του πολέμου και γενοκτονία.

"Ο Γκελετέι, ο Μουζένκο, ο Μίκας και αρχηγοί της 93ης ταξιαρχίας που πραγματοποιούσαν την αρχηγεία των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου…έδιναν εντολές με σκοπό την πλήρη εξουδετέρωση της εθνικής ομάδας των ρωσόφωνων που διαμένουν στο έδαφος των κηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ", ανέφερε ο Μάρκιν.

Προς εκτέλεση αυτών των εντολών κατά τους βομβαρδισμούς των πόλεων Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Σλαβιάνσκ, Κραματόρσκ και άλλων οικισμών στις περιοχές των Λαϊκών Δημοκρατιών χρησιμοποιήθηκαν τα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων "Grad" και "Uragan", αεροπορικοί μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι που έχουν την κεφαλή της διασποράς, τακτικοί πύραυλοι "Tochka-U", άλλα είδη βαρέων όπλων επίθεσης μη επιλεκτικής δράσης.

"Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν πάνω από 3 χιλ. άμαχων κατοίκων. Εκτός τούτου, προκλήθηκε βλάβη διάφορου βαθμού στην υγεία των πάνω από 5 χιλ. άμαχων πολιτών, πλήρως ή εν μέρει καταστράφηκαν και κάηκαν πάνω από 500 κατοικίες, εγκαταστάσεις κοινωνικών υποδομών και τροφοδότησης, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα ", ανέφερε ο Μάρκιν.

Ως αποτέλεσμα πάνω από 300 χιλ. κάτοικοι των προαναφερόμενων δημοκρατιών, φοβούμενοι για τη ζωή και την υγεία τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους της μόνιμης διαμονής τους και έφτασαν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Την 1η Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της Ανάκρισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε για τη σύλληψη και επισύναψη κατηγοριών στον μαχητή της ταξιαρχίας "Dnepr" Σεργκέι Λιτβόνοφ. Όπως είπε ο Μάρκιν, ο Λιτβίνοφ κατηγορείται για τους φόνους άμαχων πολιτών στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

"Σύμφωνα με τις καταθέσεις του Λιτβίνοφ, εκείνος προσωπικά εκτέλεσε φόνους των άμαχων πολιτών που δεν συμμετείχαν στην πολεμική σύγκρουση, μεταξύ άλλων γυναικών και παιδιών που διέμεναν στους οικισμούς Μελόβοε, Σιρόκι, Μακάροβο και Καμίσνοε (στην περιοχή του Λουγκάνσκ – πρακτορείο ITAR-TASS), κατευθυνόμενος μόνο με ανώνυμες αναφορές. Για την τέλεση των φόνων αυτός ο μαχητής λάμβανε χρηματική αμοιβή που του παρείχε η ηγεσία του από τα κοντύλια του μεγιστάνα Ίγκορ Κολομόισκι ", είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της Ανάκρισης.