Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Σύνοδο Κορυφής των G20: Στην Αυστραλία ο Πούτιν 15-16 Νοεμβρίου



Η Ρωσία θα συμμετέχει στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ακριβώς όπως έχει προγραμματιστεί.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην ατζέντα του ρώσου προέδρου» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παρά τις έντονες συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων και τις δηλώσεις ορισμένων ηγετών της Δύσης για αποκλεισμό της Ρωσίας από τις συνόδους των G20, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, ο αυστραλός πρωθυπουργός και επίσημος οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής δήλωσε με έμφαση το περασμένο Σάββατο πως οι χώρες – μέλη του G20 επιθυμούν τη συμμετοχή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις που έκανε μέσα στον Αύγουστο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, είχε τονίσει πως δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για εάν θα είναι ευπρόσδεκτη η Ρωσία στην Σύνοδο Κορυφής της Αυστραλίας. Μέχρι σήμερα πάντως αρκετοί ηγέτες των χωρών – μελών του G20 δηλώνουν πως η Ρωσία θα πρέπει να συμμετέχει στην επόμενη συνάντηση των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη.

Εκτός από τη Ρωσία στους G20 συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι χώρες των G20 αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας οικονομίας και το 80% του παγκόσμιου εμπορίου.