Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λαβρόφ: Δεν θα γίνει πολεμική επέμβαση στην Ουκρανία, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ειρηνική ρύθμισης



Δε θα γίνει πολεμική επέμβαση στην Ουκρανία, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ειρηνικής ρύθμισης της κρίσης, δήλωσε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην παραδοσιακή ετήσια συνάντηση με φοιτητές και καθηγητές της Σχολής Διεθνών Σχέσεων (MGIMO).

"Δε θα γίνει πολεμική επέμβαση», αναφέρει το πρακτορείο ITAR-TASS τα λόγια του Υπουργού/ «Τασσόμαστε υπέρ της αποκλειστικά ειρηνικής ρύθμισης αυτής της δυσκολότατης κρίσης, αυτής της τραγωδίας ".

"Όλα αυτά που κάνουμε, αποσκοπούν στην προώθηση της πολιτικής προσέγγισης. Προς τη μεγάλη λύπη μας, οι δυτικοί μας συνεργάτες κατά τη γνώμη μου έχουν τυφλωθεί με την κατάσταση και απολύτως όλα που δηλώνουν ή κάνουν οι τωρινές αρχές της Ουκρανίας, λαμβάνουν στήριξη στη Δύση ". "Έχουν μια προσέγγιση που είναι προκατειλημμένη ", δήλωσε ο Υπουργός.

Όπως είπε, η απαίτηση προς τους μαχητές της λαϊκής επιστράτευσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες πρέπει να ζητήσουν από το Κίεβο να σταματήσει τη χρήση των βαρέων όπλων ενάντια στους άμαχους πολίτες. Ο Υπουργός επίσης υπογράμμισε ότι η Ρωσία δε θα "κλείσει την πόρτα " λόγω των νέων κυρώσεων. "όσον αφορά τα απαντητικά μέτρα μας σχετικά με νέο κύμα των κυρώσεων, δε θα μιλήσω καθόλου, επειδή όλα πρέπει να υπολογιστούν σωστά», είπε.

«Όταν κατανοήσουμε τι μας ετοιμάζουν αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί συνεργάτες μας, τότε να αποφασίσουμε πώς να απαντήσουμε ".

Όπως είπε ο Λαβρόφ, η ΕΕ, αφού κόλλησε στην μάστιγα των κυρώσεων, κρύβει τη δική της ανικανότητα να επηρεάσει το Κίεβο.  "Η φαυλότητα αυτής της πολιτικής κατανοείται από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όμως δεν είναι σε θέση να το παραδεχτούν, να αναγνωρίσουν τη δική τους ανικανότητα ", ανέφερε ο επικεφαλής του οργάνου της εξωτερικής πολιτικής.

Μιλώντας για τις ενέργειες των ΗΠΑ ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι αν και η Ουάσινγκτον καλεί τους πάντες να απαρνηθούν από τις σφαίρες της επιρροής, η ίδια η Αμερική διατηρεί το δικαίωμα να διευρύνει το γεωπολιτικό περιβάλλον.

"Το μονοπολικό μοντέλο δεν εφαρμόστηκε, όλοι πλέον το γνωρίζουν. Οι λαοί όλο και πιο αποφασιστικά θέλουν από μόνοι τους να καθορίζουν τη μοίρα τους, να επιλέγουν το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο λαμβάνει υπόψη τις παραδόσεις, την πολιτιστική τους ταυτότητα», επισήμανε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ.

«Είναι η διαδικασίες αντικειμενικές, ο κόσμος παγκοσμιοποιείται και γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφος, εμφανίζονται νέα κέντρα της οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία. Γι’ αυτό το να μην λαμβάνει κανείς υπόψη νέα κίνητρα της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, σημαίνει να βαδίζει κανείς ενάντια στην ιστορία και στις αντικειμενικές διαδικασίες ", ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.