Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

"Δεν υπάρχουν αποδείξεις της εμπλοκής των μαχητών της λαϊκής επιστράτευσης στην πτώση του Boeing"



Αμέσως μετά την καταστροφή του Boeing 777 η Ρωσία τάχθηκε υπέρ της πλήρους διεθνούς ανάκρισης της τραγωδίας αυτής, ανέφερε στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού "Ρωσία-24" ο Υφυπουργός Αμύνης της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ.

Το Υπουργείο Αμύνης παρουσίασε τα στοιχεία του αντικειμενικού ελέγχου για την καταστροφή και θα συνεχίσει να το κάνει, επισήμανε ο Αντόνοφ, αφού υπενθύμισε ότι στο Κίεβο έκαναν μια σειρά ερωτήσεων στις οποίες δε δόθηκαν απαντήσεις.

Όλες οι κατηγορίες για την εμπλοκή των μαχητών της επιστράτευσης του Ντονέτσκ στην πτώση του Boeing είναι άνευ ουσίας και, κατά το πλείστον, βασίζονται στις πληροφορίες από τις κοινωνικές δικτυώσεις. Το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης έκανε ανάλυση των αποτελεσμάτων ανάκρισης της Ουάσινγκτον και μελέτησε τα λεγόμενα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία αναφέρει η αμερικανική υπηρεσίας κατασκοπείας. Κατά τη γνώμη του Υφυπουργού δεν σχετίζονται καθόλου με τα στοιχεία του αντικειμενικού ελέγχου του ρωσικού Γενικού Επιτελείου.

"Κάποιοι εκπρόσωποι των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ, προφανώς μυστικοί πράκτορες, αφού είναι άγνωστα τα ονόματά τους, παρουσίασαν σχόλια τα οποία κατά τους ισχυρισμούς του Στέιτ Ντιπαρτμεντ πρέπει να αποδείξουν την ενοχή των μαχητών της επιστράτευσης και την εμπλοκή της Ρωσίας ", υπενθύμισε. Όμως, όπως δήλωσε ο Αντόνοφ, τα στοιχεία αυτά δεν έχουν υποβληθεί.

"Δηλώθηκε ότι τα στοιχεία της τεχνικής κατασκοπείας των ΗΠΑ και οι φωτογραφίες από τους δορυφόρους επιβεβαιώνουν την εκτόξευση του πυραύλου από το έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ερώτηση: πού είναι αυτά τα στοιχεία; " είπε ο Αντόνοφ.

"Οι Ανερικανοί ειδήμονες απέκλεισαν την εμπλοκή των Ουκρανών στρατιωτών (στην πτώση του Boeing), επειδή το αεροσκάφος πετούσε εκτός της ζώνης δράσης των πυραύλων. Προκύπτει η ερώτηση: αυτοί οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να επιβεβαιώσουν ότι είναι έτσι τα πράγματα; Γνωρίζουν, πού στην Ουκρανία βρίσκονται τα πυραυλικά συστήματα; Πώς οι Αμερικανοί μπορούν να σχολιάσουν τα ρωσικά δεδομένα του αντικειμενικού ελέγχου; Ή απλώς, ίσως, δεν έχουν να πουν τίποτε; " επισήμανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμύνης.

Επίσης σχολίασε την αναφορά των εκπροσώπων της κατασκοπείας των ΗΠΑ στις φωτογραφίες στις κοινωνικές δικτυώσεις που δήθεν επιβεβαιώνουν τη μεταφορά των πυραυλικών συστημάτων από τα ρώσο – ουκρανικά σύνορα. "Ποιες αποδείξεις; Αυτή η φωτογραφία του ουκρανικού "BUK" στο άσπρο ρυμουλκό το οποί κάπου μεταφέρουν οι Ουκρανοί, έγινε στο Κρασνοαρμέισκ που εδώ και καιρό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού; Ή είναι η φωτογραφία του "BUK" υπό τον αριθμό 312; Τότε υπάρχει άλλη φωτογραφία του ίδιου BUK που πορεύεται στην κολόνα του ουκρανικού στρατού. Κύριοι, θέλετε να πείτε ότι η εκτόξευση έγινε από αυτό το σύστημα; Τότε ζητήστε εξηγήσεις από το Κίεβο ", παρατήρησε ο Αντόνοφ.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι τα ρωσικά μέσα του αντικειμενικού ελέγχου εντόπισαν το ουκρανικό αεροσκάφος εφόδου SU-25, η απόσταση του οποίου από το Boeing τη στιγμή της πτώσης αποτελούσε από 3 έως 5 χλμ. Εντωμεταξύ η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας συνέλαβε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου που είχαν βάρδια κατά τη διάρκεια της αεροπορικής καταστροφής. Τους απαγορεύουν οποιεσδήποτε συζητήσεις, εξωτερικές επαφές και ομιλίες για τις λεπτομέρειες της τραγωδίας.