Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αλ.Πατσίνο: Ο κορυφαίος ηθοποιός του κινηματογράφου!



Ο Αλφρέντο Τζέημς "Αλ" Πατσίνο (γεννημένος στις 25 Απριλίου 1940) είναι Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με Βραβείο Όσκαρ A" ανδρικού ρόλου.
Θεωρείται ότι είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς όχι μόνο της γενιάς του αλλά και ολόκληρου του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από Ιταλούς γονείς. Ο παππούς του καταγόταν από το Κορλεόνε της Σικελίας. Είναι από τους λίγους ηθοποιούς του Χόλυγουντ που δεν έχει παντρευτεί ποτέ, αλλά παρόλα αυτά έχει μια κόρη με την ηθοποιό Τζούλι Μαρί και δίδυμα με την ηθοποιό Μπέβερλυ Ντ" Άντζελο.

Η πρώτη ταινία στην οποία έπαιξε ήταν το "Me, Natalie" το 1969. Στην ταινία "The Panic in Needle Park" το 1971, όπου έπαιζε έναν ηρωινομανή, τράβηξε την προσοχή του Φράνσις Φορντ Κόπολα ο οποίος και τον επέλεξε για τον ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στην ταινία Ο Νονός (για τον ίδιο ρόλο ήταν υποψήφιοι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ), για την οποία ήταν υποψήφιος για Βραβείο Όσκαρ Β" Αντρικού ρόλου. Μετά από την ερμηνεία του στο Νονό έπαιξε σε ταινίες όπως Σέρπικο το οποίο του χάρησε την υποψηφιότητα αυτή τη φορά για Όσκαρ Α" Αντρικού ρόλου, το "Dog Day Afternoon" (Σκυλίσια Μέρα),όπου η ερμηνεία του,του έδωσε για δεύτερη φορά υποψηφιότηταςγια Όσκαρ Α" Αντρικού ρόλου , στο "Νονός ΙΙ" (με το οποίο ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α"Αντρικού ρόλου για τρίτη φορά). Το 1979 είχε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α"Αντρικού ρόλου για την ταινία ...And Justice for All αλλά και πάλι δεν πήρε το χρυσό αγαλματίδιο.

Κατόπιν έπαιξε το ρόλο του Τόνυ Μοντάνα στο Scarface και το 1985 έπαιξε στο Revolution, που όμως ήταν εμπορική αποτυχία, εξαιτίας της οποίας έκανε τέσσερα χρόνια να εμφανιστεί ξανά σε ταινία. Όμως το 1990 ήρθε η δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ Β" Αντρικού ρόλου για το Dick Tracy και η καριέρα του απογειώθηκε εκ νέου. Ακολούθησε το Frankie and Johnny με συμπρωταγωνίστρια την Μισέλ Φάιφερ, το 1992 το Glengarry Glen Ross με το οποίο ήταν για τρίτη φορά υποψήφιος για Όσκαρ Β" Αντρικού ρόλου και την ίδια χρονιά το Άρωμα γυναίκας με το οποίο τελικά κατάφερε να πάρει το Όσκαρ Α"Αντρικού ρόλου. Ακολούθησαν εκπληκτικές ερμηνείες στις ταινίες Carlito"s Way, Heat με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Insider με τον υποψήφιο για Όσκαρ Β’ Αντρικού Ράσελ Κρόου , The Devil"s Advocate με συμπρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς και Insomnia το 2002. Οι ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε μετά το Insomnia δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Αλ Πατσίνο έχει αρνηθεί αρκετούς ρόλους. Οι πιο σημαντικοί που απέρριψε είναι του Χαν Σόλο στο Star Wars, τον Κάπταιν Γουίλαρντ στο Αποκάλυψη Τώρα και του Έντγουαρντ Λούις στο Pretty woman. Έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στο ντοκυμαντέρ Looking For Richard. Πρόσφατα σκηνοθέτησε ένα ακόμα ντοκυμαντέρ βασισμένο στη Salome του Oscar Wilde.