Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Η μεγάλη γιορτή της τζαζ ανοίγει το διεθνές φεστιβάλ Πάτρας



Συνεχίζει και φέτος την δημιουργική του πορεία το τριήμερο τζαζ «Jazz+Πράξεις 2016», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με τη διοργανωτική φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, φιλοδοξώντας να αποτυπώσει για μια ακόμη φορά το χαρακτηριστικό του ίχνος και να καταστήσει την αχαϊκή πρωτεύουσα τόπο συνάντησης και εστία γόνιμου διαλόγου.

Ο ατμοσφαιρικός χώρος του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα είναι το σημείο αναφοράς των συναρπαστικών πράξεων που θα ξετυλιχτούν την Πέμπτη 2, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου.

Έχοντας καταγραφεί ως μια από τις πιο ζωντανές και απαιτητικές δράσεις στο συναυλιακό χάρτη του είδους στη μακρόχρονη παρουσία του, το «Jazz+Πράξεις» επιφυλάσσει στους πολυάριθμους θερμούς φίλους του τρεις μοναδικές βραδιές καταθέτοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κορυφαία ονόματα μέγιστου καλλιτεχνικού διαμετρήματος από την παγκόσμια και την ελληνική μουσική σκηνή. Τέσσερα σπουδαία σχήματα θα ανέβουν στη σκηνή προσφέροντας μια ολοκληρωμένη άποψη από διαφορετική κάθε φορά εκκίνηση και οπτική και καταθέτοντας τις αναμφισβήτητες ικανότητές τους, τις ιδέες τους, τον αυτοσχεδιαστικό οίστρο τους, την φαντασία και τις μελωδικές και ρυθμικές προτάσεις τους.

Η τζαζ γεμάτη χρώματα, αισθήσεις, ποικίλες μεταμορφώσεις και αντανακλάσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα στυλ και αισθητικών κατευθύνσεων δίνει τα διαπιστευτήρια της σε ανεπανάληπτα ραντεβού με το κοινό.

Οι δυο διεθνούς φήμης ξένες συμμετοχές με το Joachim Kühn Trio και το ντουέτο των Andy Sheppard-Rita Marcotulli, εκτός από την σφραγίδα των εντυπωσιακών και διάσημων καλλιτεχνικών υπογραφών, αποτελούν αποκλειστικές εμφανίσεις για το «Jazz+Πράξεις 2016», ενώ τα δυο συγκεκριμένα σχήματα με αυτή τη μορφή εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Εκτός των μεγάλων διεθνών συμμετοχών και του Tania Giannouli Ensemble με την θυελλώδη πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό (πλήθος βραβεύσεις και εγκωμιαστικές κριτικές), υπογραμμίζεται και η τοπική μουσική δημιουργία με το Sakis Tsinoukas Trio (δυο εκλεκτοί μουσικοί της περιοχής συμπράτουν με έναν καταξιωμένο στην Αθήνα μουσικό, που θα ανοίξει το τριήμερο. Το πρόγραμμα του «Jazz+Πράξεις 2016» έχει ως εξής:

Πέμπτη 2 Ιουνίου, ώρα 21.00
-Sakis Tsinoukas Trio
-Tania Giannouli Ensemble
Παρασκευή 3 Ιουνίου, ώρα 21.30
Joachim Kühn Trio   «Beauty and Truth»
*Με την υποστήριξη του Goethe Zentrum Patras
Σάββατο 4 Ιουνίου, ώρα 21.30
Andy Sheppard-Rita Marcotulli.

Πέμπτη 2 Ιουνίου, ώρα 21.00
-Sakis Tsinoukas Trio
Συμμετέχουν: Σάκης Τσινούκας (ηλεκτρική κιθάρα), Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο) και Παναγιώτης Κωστόπουλος (τύμπανα). Οι Αχαιοί μουσικοί Σάκης Τσινούκας και Παναγιώτης Κωστόπουλος συμπράττουν για το Jazz+Πράξεις με τον  κοντραμπασίστα Ντίνο Μάνο, που δραστηριοποιείται με επιτυχία στην Αθήνα. Ο Σάκης Τσινούκας με σπουδές τζαζ στην Ολλανδία έχει παίξει με σημαντικούς μουσικούς.

To Sakis Tsinoukas Trio ως σχήμα τριών Πατρινών μουσικών σχηματίστηκε το 2012  και ανήκει στον ευρύτερο χώρο της ατμοσφαιρικής, μοντέρνας jazz. Ο ήχος του χαρακτηρίζεται από έναν αφαιρετικό, fluent αυτοσχεδιασμό, εμπλουτισμένο με εφέ, λούπες και ambient στοιχεία που αλληλεπιδρούν με τον ανοιχτό ρυθμικό χώρο ενός άψογα συντονισμένου rhythm section. Με κομμάτια από τον πρώτο του δίσκο «In Between», που πρόσφατα κυκλοφόρησε από την αθηναϊκή δισκογραφική εταιρεία ANKH Records, αλλά και νέες συνθέσεις, το Sakis Tsinoukas Trio θα παρουσιάσει το υλικό του στο «Jazz+Πράξεις 2016». O Nτίνος Μάνος είναι μέλος των Wonderfall Quartet και Next Step Quintet, ενώ έχει συμπράξει με πλήθος καταξιωμένων μουσικών.

-Tania Giannouli Ensemble
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Τάνια Γιαννούλη (πιάνο)
Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο)
Guido De Flavis (σαξόφωνα)
Σόλης Μπαρκής (κρουστά)

Το σύνολο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου, στο πλαίσιο του 2ου Syros Jazz Festival, τον περασμένο Μάιο εμφανίστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Οικία-Μουσείο Α. και Λ. Κατακουζηνού και πρόσφατα το Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Η μουσική του Tania Giannouli Ensemble έχει στοιχεία αυτοσχεδιασμού, μουσικής δωματίου με επιρροές από avant-garde του 21ου αιώνα, post-impressionism, σύγχρονης ευρωπαϊκής jazz, αλλά και πιο world ακουσμάτων, δημιουργώντας μια εξαιρετική εμφάνιση στις ζωντανές εμφανίσεις. Το άλμπουμ της “Forest Stories” (μαζί με τον Πορτογάλο πνευστό Paulo Chagas) κυκλοφόρησε το 2013 από το art-music label Rattle στην Νέα Ζηλανδία, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές διεθνώς, ενώ τον Μάιο του 2015 κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρεία το πρώτο album της με το TGE, με τον τίτλο “Transcendence”.  Το τελευταίο, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει τοποθετηθεί σε πολλές λίστες με τα καλύτερα album του 2015 στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Το album ψηφίστηκε Νο2 «Best Jazz album of 2015» από τους αναγνώστες του Jazzonline και Νο1 «Best Jazz album of 2015» από επιτροπή κριτικών στο ίδιο portal.

Η Τάνια Γιαννούλη σπούδασε Πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση στο ωδείο Athenaeum. Παράλληλα σπούδασε Γεωπονία στο ΓΠΑ. . Έχει συνεργαστεί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, ενώ έργα της έχουν ερμηνεύσει η Καμεράτα / Armonia Atenea ορχήστρα εγχόρδων, η ΑΣΟΝ (Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων), το σύνολο σύγχρονης μουσικής Dissonart και το κουαρτέτο εγχόρδων Galaxy. Η μουσική της για θέατρο, video, φιλμ, ντοκιμαντέρ, χορό έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ, μουσεία, γκαλερί και Biennale στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τον Ιούνιο του 2014 σχηματίζει το Tania Giannouli Ensemble (θεάτρο Απόλλων Σύρου - 2ο Syros Jazz Festival, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Οικία- Μουσείο Α. και Λ. Κατακουζηνού, Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας)