Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου



Όταν επισκεπτόμαστε ένα μουσείο συνηθίζουμε να θαυμάζουμε τα εκθέματα και να διαβάζουμε τις σύντομες εξηγήσεις για την ιστορία τους. Συχνά όμως αγνοούμε ότι αυτό είναι απλά ο καρπός της δουλειάς που ξεκινά σε ένα εργαστήριο και απασχολεί προσωπικό διαφορετικών ειδικοτήτων μέχρι να οδηγηθούμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο; 

Στο πλαίσιο της δράσης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2016 και θα διαρκέσει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους και ξεναγήσεις στα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν στους επισκέπτες τα μυστικά της συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας τη μακρά προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του. Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη παρουσίαση της δράσης με τίτλο: «Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας».

Όπως στην ιατρική, έτσι και στη συντήρηση η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία. Αν και η «θεραπευτική» συντήρηση ενός αντικειμένου κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητη, η θεραπεία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να διατηρηθούν οι συλλογές για τις μελλοντικές γενεές. Τα αντικείμενα αναπόφευκτα φθείρονται με τον χρόνο. 

Οι προσπάθειες της προληπτικής συντήρησης στοχεύουν στο να περιορίσουν τη φθορά και τη διάβρωση των συλλογών βελτιώνοντας το περιβάλλον στο οποίο αυτές βρίσκονται. Τα μέτρα που λαμβάνονται περιλαμβάνουν τον έλεγχο της σχετικής υγρασίας/θερμοκρασίας και ρύπανσης, τον χειρισμό και συσκευασία των αντικειμένων, τον αποκλεισμό των βιολογικών παραγόντων, τον περιοδικό καθαρισμό των προθηκών, τον περιορισμό των επιπτώσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

H παρουσίαση διαρκεί μία ώρα, θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Αιγυπτιακής Συλλογής και θα περιλαμβάνει επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων και επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Εργαστήριο Συντήρησης Οργανικών Υλικών, όπου με την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση. 

Info
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 
Πατησίων 44, Αθήνα 
Ώρες λειτουργίας (χειμερινό ωράριο): Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00 και Δευτέρα 13:00-20:00
Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573