Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Έβδομη «Έκπληξη» για τους άστεγους της Αθήνας



Για μια ακόμα φορά, η Τέχνη θέτει υπό τη σκέπη της τους άστεγους της Αθήνας, αφού η καλλιτεχνική κοινότητα στέκεται στο πλάι τους για 7η χρονιά, μέσα από την έκθεση «Έκπληξη 7! - Crisis Edition», που εγκαινιάζεται στον χώρο «Γη Κ44», στο Γκάζι, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κολλάρου, η «Έκπληξη», η ετήσια έκθεση για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας, διοργανώνεται από την εικαστική πλατφόρμα artAZ, η οποία λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ της ελληνικής και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, στοχεύοντας, κυρίως, στην επί της ουσίας προώθηση της ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό, αλλά και στη συσπείρωση της εγχώριας εικαστικής κοινότητας, με σκοπό την ενδυνάμωσή της.

 

Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται με τη συνεργασία της «Κλίμακας», του μη κερδοσκοπικού κοινωνικού φορέα, ο οποίος παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης στους άστεγους συμπολίτες μας, περιλαμβάνοντας δράσεις, από την πρόληψη έως την αποκατάσταση.

 


 
 

Επικαιρότητα με θετικό πρόσημο

 

Ζωγράφοι, φωτογράφοι, γλύπτες, illustrators και καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για έβδομη χρονιά, προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους, για να στηρίξουν τους άστεγους της Αθήνας.

Παρόλο που δανείζεται το όνομά της από την επικαιρότητα, η «Έκπληξη 7! - Crisis Edition», έχει θετικό πρόσημο. Αψηφώντας την κρίση, οι καλλιτέχνες κινητοποιούνται ξανά και χρησιμοποιούν το ταλέντο τους σαν εργαλείο θετικής αλλαγής, φωτίζοντας μία ακόμη διάσταση της δύναμης της τέχνης. Πλήθος μικρών έργων καλεί και φέτος το κοινό να γνωρίσει το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης τέχνης και τις διάφορες τάσεις και τα ρεύματά της, αλλά και να στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία.

 


 
 

Η έκθεση εξελίσσεται online στο λήμμα «surprise», στο artAZ (www.artaz.gr). Νέα έργα προστίθενται σε καθημερινή βάση, μέχρι την τελευταία στιγμή. Κάθε έργο έχει τον δικό του κωδικό αριθμό, που αντικαθιστά το όνομα του καλλιτέχνη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα έργα και να σημειώσουν τους κωδικούς  της επιλογής τους προκαταβολικά. Από τις 26 έως τις  28 Φεβρουαρίου, θα γίνει η ζωντανή παρουσίαση και η πώληση των έργων. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της Κλίμακας.

 

 


 
 

«Καλλιτέχνης για μια ημέρα»

 

Όπως κάθε χρόνο, η κεντρική έκθεση συνοδεύεται από παράλληλο πρόγραμμα, που στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του σκοπού και την προώθηση της δημιουργικής έκφρασης. Φέτος, η ενότητα «Καλλιτέχνης για μια ημέρα» προσκαλεί τον καθένα να κάνει ακριβώς αυτό: να αναλάβει καλλιτεχνικά καθήκοντα για μια ημέρα και να δημιουργήσει ένα μικρής διάστασης έργο, για την ενίσχυση των αστέγων της Αθήνας.

 


 
 

Ποια είναι η έκπληξη;

 

Η πρωτοβουλία της Έκπληξης ξεκίνησε το 2009, από την εικαστική πλατφόρμα του artAZ και, μέσα από την αγάπη του κοινού, καθιερώθηκε σαν ετήσιος θεσμός. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα μικρής διάστασης, που διατίθενται σε ενιαία συμβολική τιμή (50 €), ώστε να μπορεί ο καθένας να υποστηρίξει τον σκοπό και, ταυτόχρονα, να αποκτήσει ένα πολύτιμο ενθύμιο. Ποια είναι η έκπληξη; Η υπογραφή του καλλιτέχνη είναι κρυμμένη και η ταυτότητα του αποκαλύπτεται μετά την αγορά του έργου. Έτσι, η επιλογή των έργων γίνεται ανεπηρέαστα.

 


 
 

Στην έκθεση, συμμετέχουν καταξιωμένοι, ανερχόμενοι και πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες, που ανήκουν σε διαφορετικές σχολές και εκφράζονται με διαφορετικά μέσα. Τα έργα τους, άλλοτε, παραπέμπουν στον δημιουργό τους και, άλλοτε, είναι παραπλανητικά. Έτσι, η εικαστική κοινότητα ενώνεται σε ένα δημιουργικό παιχνίδι αγάπης και προσφοράς.

 

Πληροφορίες

«Γη Κ44»: Κωνσταντινουπόλεως 44 - Γκάζι. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Φεβρουαρίου: 12:00 - 19:00. Παραλαβή έργων: Κυριακή 28 Φεβρουαρίου: 13:00 - 18:00 ή κατόπιν συνεννόησης.