Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ελληνικό μνημείο ανάμεσα στα ωραιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως



Σε έρευνα που διενεργήθηκε από το αμερικανικό Business Insider ανάμεσα σε κορυφαίους αρχιτέκτονες, αναδείχθηκαν 22 από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά κτήρια ανά τον κόσμο. Στην κορυφή αυτής της λίστας, μάλιστα, σκαρφάλωσε ένα ελληνικό κτήριο, το οποίο μετρά αρκετούς αιώνες ζωής, αφήνοντας πίσω του σύγχρονες και υπερντιζαϊνάτες κατασκευές των τελευταίων χρόνων.

kentriki_congressbrazil_editedΤο Εθνικό Κογκρέσο της Βραζιλίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer

Στη δεύτερη θέση συναντάται το κτήριο όπου φιλοξενείται το Εθνικό Κογκρέσο της Βραζιλίας στην Μπραζίλια. Σε σχέδια του αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer, το σχήμα του θυμίζει πολύ εκείνο αεροπλάνου ενώ η αρχιτεκτονική του αντικατοπτρίζει την επιρροή του Charles-Edouard Jeanneret, γνωστού τοις πάσι ως Le Corbusier, πρωτοπόρου εκπροσώπου της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

saopaolomuseum_editedΤα σχέδια του Μουσείου Τέχνης στο Σάο Πάολο χρονολογούνται το 1968

Ακολουθεί το Μουσείο Τέχνης στο Σάο Πάολο, επίσης στη Βραζιλία. Σχεδιασμένο το 1968 από την αρχιτέκτονα Lina Bo Bardi είναι κατασκευασμένο κυρίως από μπετό και γυαλί, ενώ το βασικό μέρος του φαίνεται να αιωρείται στον αέρα, συνδεόμενο μόνο στα άκρα του από δύο κολώνες.

palacemuseum_editedΣτην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνο σήμερα φιλοξενείται το Palace Museum

Η Απαγορευμένη Πόλη στην καρδιά του Πεκίνο, γνωστή και ως Αυτοκρατορική Πόλη ή Ανάκτορο των Αυτοκρατόρων της Κίνας, συναντάται στην τρίτη θέση. Η κατασκευή του κτηρίου διήρκησε από το 1406-1420, αποτελείτο από 980 κτήρια, ενώ δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει την κατοικία των αυτοκρατόρων της Κίνας. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως η μεγαλύτερη διατηρημένη αρχαία ξύλινη κατασκευή στον κόσμο. Σήμερα στους χώρους του φιλοξενείται το Palace Museum, ένα από τα πιο δημοφιλή από άποψη επισκεψιμότητας μουσεία παγκοσμίως.

FloridaPolytechnicUniversity2_editedΟ Ισπανός Santiago Calatrava υπογράφει το κτήριο Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο της Φλόριντα

Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με ένα δημιούργημα του φημισμένου Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Ο λόγος για το κτήριο Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο της Φλόριντα, στο Lakeland, το οποίο φέρει τις χαρακτηριστικές γραμμές και το στυλ που διακρίνουν τα περισσότερα έργα του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα. Φουτουριστικό και άκρως εντυπωσιακό, το εξωτερικό τμήμα του έχει δημιουργηθεί κυρίως από αλουμίνιο, σκυρόδεμα και γυαλί, ενώ το εσωτερικό του από δάπεδα και κολώνες σκυροδέματος, γυαλί και ατσάλι.

 Στην πρώτη θέση, λοιπόν, της λίστας του Business Insider με τα ομορφότερα κτήρια ανά τον κόσμο φιγουράρει ο Παρθενώνας, έργο δύο σπουδαίων δημιουργών στα μέσα του 5ου αι. π.Χ., των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη.  Χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, ενώ στέκει στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης, επιβλητικός και άκρως εντυπωσιακός βασισμένος σε έναν παλαιότερο ναό που υπήρχε στο ίδιο σημείο. Σχεδόν βέβαιη είναι η εμπλοκή στον γλυπτό διάκοσμο του Φειδία. Τα αρχιτεκτονικά –κι όχι μόνο– τεχνάσματα καθιστούν το μνημείο μοναδικό στο είδος του, με το «δέσιμο» του δωρικού και ιωνικού ρυθμού, τη χρήση πεντελικού μαρμάρου και τις αρμονικές αναλογίες, να αποτελούν κύρια γνωρίσματά του.

Πέραν της αξιοθαύμαστης αρχιτεκτονικής του όψης, το εσωτερικό του ναού ενείχε εξαιρετική πρωτοτυπία, με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς της Παρθένου να προκαλεί δέος. Ο Παρθενώνας μετά τον 5ο αιώνα μ.Χ. μετατράπηκε σε ναό αφιερωμένο στην Αγία Σοφία αρχικά κι αργότερα στην Παναγία, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως τζαμί.  Το 1687, κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Μοροζίνι, μεγάλο τμήμα του κατέρρευσε από ανατίναξη, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα, με την αρπαγή του διάκοσμου από το λόρδο Έλγιν, μέρος των γλυπτών εκλάπη και βρίσκεται έως σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Παρθενώνας είναι χτισμένος με αντισεισμικό τρόπο και τα τμήματά του ενώνονται με λιωμένο μολύβι στις –με κατάλληλο τρόπο– διαμορφωμένες ενώσεις των μαρμάρων του. Σημειώστε ότι στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχετε τη δυνατότητα να δείτε ένα κατατοπιστικό βίντεο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με θέμα την ιστορία του ναού!