Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έκθεση με αντικείμενα από τη ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ



Tο κλειδί του κελιού της φυλακής Reading Gaol στο Μπερκσάιρ, όπου πέρασε δύο χρόνια ο σπουδαίος συγγραφέας, ποιητής, διανοητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ και η επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα «Pall Mall Gazette» παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε έκθεση στη Μάλτα.

Ο Ουάιλντ καταδικάστηκε για προσβολή δημόσιας αιδούς και οδηγήθηκε στη φυλακή.   Στην επιστολή του προς την εφημερίδα, το 1894, αρνείται ότι είναι ο ανώνυμος συγγραφέας του αμφιλεγόμενου βιβλίου «Το Πράσινο Γαρύφαλλο» (The Green Carnation).


 

Tο κλειδί του κελιού της φυλακής Reading Gaol στο Μπερκσάιρ.

Ο κάτοχος του κλειδιού και της επιστολής, Φράνσις Σπίτερι Πάρις, ιδρυτής εταιρείας ακινήτων στη Μάλτα, συλλέγει αντικείμενα που ανήκαν στον Όσκαρ Ουάιλντ ή συνδέονται με τον συγγραφέα. «Έπαθα εμμονή με τον Όσκαρ Ουάιλντ το 1996, όταν ήμουν σε επαγγελματικό ταξίδι στη Βρετανία και παρακολούθησα το θεατρικό έργο "Ένας ιδανικός σύζυγος"» ανέφερε ο Πάρις.

Τα αντικείμενα θα εκτεθούν μαζί με άλλα αναμνηστικά του Ουάιλντ στην πόλη Ατάρντ, από το Ίδρυμα Storm Petrel, μη κυβερνητικό εθελοντικό Οργανισμό. Το κλειδί, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's άνοιγε την πόρτα του κελιού με αριθμό 3, στην πτέρυγα Γ΄ της φυλακής στην οποία ο Ουάιλντ εξέτισε ποινή φυλάκισης. Ο Ουάιλντ καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, που ήταν ποινικό αδίκημα εκείνη την εποχή.


 

Η επιστολή στην «Pall Mall Gazette»

Την επιστολή στην «Pall Mall Gazette» έγραψε ο Ουάιλντ στις 2 Οκτωβρίου 1894, για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι ήταν ο συγγραφές του βιβλίου «Το Πράσινο γαρύφαλλο» που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ανώνυμα.   Οι κύριοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι εμπνευσμένοι από τον Ουάιλντ και τον εραστή του, Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας - τον δεύτερο γνώριζε προσωπικά ο πραγματικός συγγραφέας, Ρόμπερτ Χίτσενς. Το βιβλίο, το οποίο προκάλεσε σκάνδαλο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αποτέλεσε μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Ουάιλντ κατά τη διάρκεια της δίωξής του για απρέπεια.


 
 

Στην έκθεση στη Μάλτα, που θα διαρκέσει έως τον Μάιο, παρουσιάζεται και μία πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος «Το Πράσινο Γαρύφαλλο».