Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Documenta 14: Εγκαινιάστηκε η σπουδαία έκθεση σύγχρονης τέχνης



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, εγκαινίασαν την κορυφαία διεθνή έκθεση σύγχρονης Τέχνης, Documenta 14. Tα λαμπερά εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 8 Απριλίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Είναι η πρώτη φορά που η σπουδαία έκθεση βρίσκεται εκτός έδρας, καθώς εδώ και πολλές δεκαετίες, παρουσιάζεται ανά πέντε χρόνια στο Κασσέλ της Γερμανίας. Φέτος, η έκθεση εγκαινίαστηκε στην Αθήνα, δίνοντας μία σημαντική ώθηση στον τουρισμό και στην οικονομία της πόλης όπου θα παραμείνει μέχρι τον Ιούλιο. Από τις 10 Ιουνίου η έκθεση θα ανοίξει παράλληλα και στη βάση της, στο Κασσέλ και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

«Η Documenta είναι μια πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης, είναι αφορμή να ανοίξει ο διάλογος για την πολιτική και την δημοκρατία, εδώ στην Αθήνα, την πόλη που γέννησε και την τέχνη και τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο  Στάινμαγερ στα εγκαίνια της σπουδαίας έκθεσης.

Αναφερόμενος στο μότο της έκθεσης «Μαθαίνοντας την Αθήνα», τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας: «Ενώ μοιάζει αυτονόητος αφού είναι το λίκνο της δημοκρατίας μας, θέλει να εστιάσει στο παρόν, στα πολιτικά και οικονομικά ρήγματα μεταξύ μας, τα οποία, -έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ το μήνυμα- οφείλουμε να υπερβούμε». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε τη σπουδαιότητα της έκθεσης για την πόλη των Αθηνών και επεσήμανε ότι ο πολιτισμός είναι ένας βασικός πυλώνας επάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ενωμένη Ευρώπη. «Μου δίνεται η ευκαιρία μαζί με τον κ. Στάινμαγιερ, να διακηρύξουμε από την Αθήνα και τούτο: Ο βασικός πυλώνας, πάνω στον οποίο μπορεί και πρέπει να στηριχθεί το μέλλον και η ενοποίηση της Ευρώπης, είναι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και η παγκόσμιας εμβέλειας επιρροή του. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, η Ευρώπη πρέπει να εκπληρώσει την αποστολή της. Δεν το οφείλει μόνο στους λαούς της, το οφείλει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα γιατί είναι η μόνη που μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τις αρχές που θα διαφυλάξουν τον πλανήτη από άλλες περιπέτειες από τις οποίες, ίσως να μην υπάρχει επιστροφή», ήταν τα λόγια του.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, πραγμαυοποίησαν μία ξενάγηση στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ο τελευταίος σταθμός της διήμερης επίσκεψης του Πρόεδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα είναι το Μουσείο της Ακρόπολης. Ο Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ τις επόμενες ώρες θα ξεναγηθεί στους χώρους του Μουσείου, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο.