Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

BAFTA 2017: Στο «La La Land» το βραβείο καλύτερης ταινίας



Το «La La Land», ο τρυφερός ύμνος του Ντάμιεν Σαζέλ στο κλασικό Χόλυγουντ των μιούζικαλ, αναδείχθηκε το βράδυ της Κυριακής, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, καλύτερη ταινία της χρονιάς στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα γνωστά σε όλους BAFTA (British Academy Film Awards), με οικοδεσπότη τον 59χρονο Βρετανό ηθοποιό, συντάκτη, κωμικό, συγγραφέα, τηλεπαρουσιαστή και σκηνοθέτη Στίβεν Φράι.​

Δύο εβδομάδες πριν από την τελετή απονομής των Όσκαρ, η ταινία του 32χρονου Σαζέλ, συγκέντρωσε πέντε βραβεία, τα περισσότερα της βραδιάς, εκτός από το BAFTA καλύτερης ταινίας, απέσπασε και τα βραβεία σκηνοθεσίας, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, μουσικής και φωτογραφίας.


 

Έμα Στόουν, Ντάμιεν Σαζέλ

Στην ταινία του Σαζέλ  οι - υποψήφιοι για Όσκαρ - Έμα Στόουν και Ράιαν Γκόσλινγκ, ο - βραβευμένος με Όσκαρ - Τζ. Κ. Σίμονς και οι Φιν Γουίτροκ, Ρόζμαρι Ντεβίτ, Σονόια Μιζούνο και Τζον Λέτζεντ μάς μεταφέρουν στο Λος Άντζελες, όπου μία νέα ηθοποιός που ονειρεύεται να γίνει διάσημη και ένας πιανίστας της τζαζ που επιθυμεί να γίνει αναγνωρισμένος μουσικός, με κάποιον μαγικό τρόπο, πέφτουν συνεχώς ο ένας πάνω στον άλλον και ερωτεύονται, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να φτάσουν στους στόχους τους. Θα καταφέρει η αγάπη τους να επιβιώσει στη σκληρή πραγματικότητα των συνεχών απογοητεύσεων και της απόρριψης;  


 
 

Για τρίτη φορά ζευγάρι μετά τα «Crazy, Stupid, Love» και «Gangster Squad», ο Γκόσλινγκ και η Στόουν τραγουδούν, χορεύουν και συγκινούν στο υπέροχο μιούζικαλ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ντάμιεν Σαζέλ.

 


 

Κέισι Άφλεκ

Ο Κέισι Άφλεκ, μικρότερος αδελφός του Μπεν και αμφιλεγόμενος έπειτα από φήμες για σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, απέσπασε το βραβείο BAFTA καλύτερου ηθοποιού με τον ρόλο του κηδεμόνα του 16χρονου ανιψιού του στην ταινία «Manchester by the Sea». Ο 41χρονος Άφλεκ επικράτησε των Ράιαν Γκόσλινγκ (La La Land), Άντριου Γκάρφιλντ (Αντιρρησίας Συνείδησης), Τζέικ Τζίλενχαλ (Nocturnal Animals) και Βίγκο Μόρτενσεν (Captain Fantastic).

 


 

Έμα Στόουν

H 28χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Έμα Στόουν απέσπασε το BAFTA καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ «La La Land» επικρατώντας σε μια κατηγορία που είχε  υποψήφιες για το βραβείο τις Μέριλ Στριπ (Florence Foster Jenkins), Νάταλι Πόρτμαν (Jackie), Έιμι Ανταμς (Arrival) και Έμιλι Μπλαντ (Το κορίτσι του τρένου). 


 

Βαϊόλα Ντέιβις

Η 51χρονη Βαϊόλα Ντέιβις απέσπασε το Β΄ βραβείο BAFTA καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της  στην ταινία «Fences», ενώ στην αντίστοιχη ανδρική  ο 26χρονος Βρετανός ηθοποιός Ντεβ Πατέλ, με την ερμηνεία του στο «Lion», επικράτησε του θεωρούμενου φαβορί Μαχέρσαλα Αλι και της ερμηνείας του στο «Moonlight». Τέλος,  με το βραβείο Fellowship που δίνεται σε προσωπικότητα της έβδομης τέχνης για την προσφορά της στο χώρο, τιμήθηκε ο μυθικός σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος, κωμωδιογράφος, συνθέτης και ντράμερ, Μελ Μπρουκς.

Τα τελευταία χρόνια που η απονομή διεξάγεται πριν από τα βραβεία Όσκαρ, τα BAFTA θεωρείται ότι προβλέπουν τον μεγάλο νικητή. Η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Τζίμι Κίμελ.


 
 

Τα βραβεία 

 

Καλύτερη Ταινία
«La La Land»

Καλύτερη Βρετανική Ταινία
«I, Daniel Blake»

Ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό
«Under the Shadow» του Μπαμπάκ Ανβαρί

Ξενόγλωσση Ταινία
«Son of Saul»

Ντοκιμαντέρ
«13th»

Animation
«Kubo and the Two Strings»

Σκηνοθεσία
Ντάμιεν Σαζέλ για το «La La Land»

Πρωτότυπο Σενάριο
Κένεθ Λόνεργκαν για το «Manchester by the Sea»

Διασκευασμένο Σενάριο
Λουκ Ντέιβις για το «Lion»

A' Ανδρικός Ρόλος
Κέισι Αφλεκ για το «Manchester by the Sea» 

Α' Γυναικείος Ρόλος
Εμα Στόουν για το «La La Land»

B' Ανδρικός Ρόλος
Ντεβ Πατέλ για το «Lion»

B΄ Γυναικειός Ρόλος
Βαϊόλα Ντέιβις για το «Fences»

Μουσική
Τζάστιν Χούρβιτς για το «La La Land»

Φωτογραφία
Λάινους Σάντγκρεν για το «La La Land»

Μοντάζ
Τζον Γκίλμπερτ για το «Hacksaw Ridge»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
«Fantastic Beasts and Where to Find Them»

Kοστούμια
«Jackie» 

Mακιγιάζ και Κομμώσεις
«Florence Foster Jenkins»

Ήχος
«Arrival»

Ειδικά Οπτικά Εφέ
«The Jungle Book»

Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους Animation
«A Love Story»

Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους
«Home»

Ανερχόμενος Σταρ
Τομ Χόλαντ