Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δέκα οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια στα παιδιά



Τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί.  
Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να νοιάζονται ακόμα και να μοιράζονται συναισθήματα και στιγμές με το αγαπημένο τους ζωάκι.

Είναι όμως εξίσου σημαντικό το παιδί αλλά και οι γονείς να γνωρίζουν και να υπολογίσουν ότι το ζωάκι  δεν είναι ένα παιχνίδι που στην αρχή παίζουμε μαζί του και μετά το παρατάμε. Θέλει υπευθυνότητα και φροντίδα ως ένα ισότιμο μέλος της οικογένειάς μας.

Αφού λοιπόν αποφασίσουμε υπεύθυνα να υιοθετήσουμε  ένα ζωάκι το οποίο θα μας χαρίσει ανιοδιοτελώς  την συντροφιά του και την αγάπη του, τότε να είστε σίγουροι πως μαζί θα δώσει και στα παιδιά μας κάποια πολύ σημαντικά οφέλη:

1. Υπευθυνότητα
Τα παιδιά αποκτούν υπευθυνότητα και ευαισθησία για τους άλλους από μικρή ηλικία. Τα ζώα χρειάζονται συνεχή φροντίδα και τα παιδιά που τα προσέχουν, γίνονται πιο συμπονετικά. Επίσης, αφού μπορούν να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους, μπορούν να προσέχουν καλύτερα τον εαυτό τους.
2. Αυτοπεποίθηση
Όταν τα παιδιά καταφέρνουν να μεγαλώνουν σωστά τα κατοικίδιά τους, νιώθουν καλύτερα και περήφανα για τον εαυτό τους.
3. Λιγότερο επιρρεπείς σε αλλεργίες και άσθμα
Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζωάκια, είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα. Αναπτύσσουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Ασκηση και παιχνίδι
Ειδικά τα σκυλιά, χρειάζονται άσκηση και παιχνίδι καθημερινά. Τα παιδιά μαθαίνουν να μένουν πιο υγιή και να παραμένουν πιο fit στην ζωή τους όταν ασκούνται καθημερινά με τα κατοικίδιά τους.
5. Ηρεμία
Τα ζώα τείνουν να δίνουν μια αίσθηση ηρεμίας στα παιδιά. Μερικά παιδιά νιώθουν πιο ήρεμα με τα ζωάκια παρά με τους ανθρώπους. Όπως και οι ενήλικοι, τα παιδιά στρέφονται στα κατοικίδιά τους όταν αισθάνονται θυμωμένα, λυπημένα ή αναστατωμένα.
6. Ανακούφιση άγχους
Το να έχει κάποιος σκύλο, μπορεί να είναι θεραπευτικό για όλη την οικογένεια. Το παιδί νιώθει μια αίσθηση ασφάλειας. Επίσης, οι σκύλοι, είναι καλοί ακροατές, δεν δίνουν συμβουλές σε ακατάλληλες στιγμές όπως οι άνθρωποι και γενικά εκπέμπουν μια ενέργεια που χαλαρώνει το παιδί και το βοηθάει να έχει λιγότερο άγχος.
7. Βελτίωση του διαβάσματος
Πολλά παιδιά αισθάνονται καλύτερα όταν διαβάζουν δυνατά στα ζωάκια τους παρά στους ανθρώπους που θα τους κρίνουν. Για να βελτιώσει κάποιος τις ικανότητες του στο διάβασμα, πρέπει να το επαναλαμβάνει δυνατά. Για αυτό και τα παιδιά γίνονται καλύτερα σε αυτό όταν έχουν κατοικίδια.
8. Μαθαίνει για τις συνέπειες
Το να φροντίζουν τα παιδιά ζωάκια, είναι και ένα υπέροχο μάθημα για τις συνέπειες. Όταν τα ζωάκια δε φροντίζονται κατάλληλα, θα υπάρξουν συνέπειες και τα παιδιά το κατανοούν εύκολα αυτό.
9. Μαθαίνει για την δέσμευση
Τα κατοικίδια δεν είναι άψυχα αντικείμενα και τα παιδιά δένονται μαζί τους, είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. Δεν μπορούν απλώς να τα βάλουν σε ένα συρτάρι και να τα βγάζουν όποτε ενδιαφέρονται. Πρέπει να τα φροντίζουν καθημερινά. Αυτό είναι δέσμευση.
10. Πειθαρχία
Τα παιδιά αποκτούν καταπληκτική πειθαρχία και έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες. Μαθαίνουν πώς να εκπαιδεύουν, για παράδειγμα, έναν σκύλο και αυτό τους προσφέρει πειθαρχία.