Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

3 λέξεις που είναι καλό να ξέρουν τα παιδιά σας



Υπάρχουν μερικές λέξεις που είναι σημαντικό να ακούγονται απ΄το στοματάκι των μικρών σας καθώς έτσι κατανοούν καλύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις. Μπαίνουν στη θέση των άλλων και καταφέρνουν να αναγνωρίζουν τόσο τα συναισθήματά τα δικά τους όσο και των άλλων.

Παρακαλώ: Η λέξη αυτή εκφράζει σεβασμό και εκτίμηση. Είναι μια λέξη που μεταμορφώνει «μαγικά» μια εντολή σε αίτημα. Θέτει τον τόνο για ό,τι ακολουθεί και είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς κώδικες για όλες τις γλώσσες του πλανήτη. Εκτός όμως απ΄το να δηλώνουν ευγενικά το αίτημα τους, το παρακαλώ χρησιμοποιείται και στο άκουσμα του «ευχαριστώ». Το παρακαλώ εκεί έχει άλλη αξία. Δηλώνουν με ευγενικό τρόπο την ευχαρίστηση τους στο να είναι βοηθητικοί.

Ευχαριστώ: Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για κάποιο δώρο, κάποια χάρη, κάποιο βραβείο. Αλλά πολύ πιο σπάνια δείχνουν την εκτίμησή τους για καθημερινά μικροπράγματα, όπως για κάποιον που τους κρατάει την πόρτα, ή κάποιον που τον αφήνει ευγενικά να περάσει από μια διάβαση. Οι συχνές ευχαριστίες μας γι’ αυτά τα καθημερινά μικροπράγματα αποτελούν και το «σήμα κατατεθέν της ευγένειας».

Συγνώμη: Η λέξη αυτή, αποτελεί απόδειξη ότι ευαισθητοποιούμαστε όταν ταλαιπωρούμε κάποιον, αλλά είναι και η αναγνώριση του λάθους μας. Μια ειλικρινής συγνώμη είναι πράξη ευγένειας και ωριμότητας αλλά και μια πράξη θάρρους. Δύσκολα ακούγεται η λέξη αυτή ακόμη κι απ΄τους ενήλικες.

Ωστόσο, το να ζητά κάποιος συγνώμη είναι λυτρωτικό τόσο για τον ίδιο και τον άλλο όσο και για την μεταξύ τους σχέση. Είναι μεγάλη υπόθεση να αναγνωρίζει κάποιος ό,τι έσφαλε ή είπε κάτι που δεν έπρεπε και να ζητά συγνώμη. Μια μικρή λέξη με τεράστια αξία.