Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ασκήσεις που έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη των παιδιών



Στην πραγματικότητα, η άσκηση κατά την παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας, για τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξης των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης κατά τα επόμενα έτη. 
Ωστόσο, όταν τα επίπεδα της άσκησης φτάνουν σε έντονα και σε ακραία επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκύψουν αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη. Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, με έμφαση τον θερμιδικό περιορισμό και την υψηλή ενεργειακή δαπάνη, διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους. Σύμφωνα με μελέτες η ανεπαρκής διατροφή στο προεφηβικό στάδιο, θα καθυστερήσει την εφηβεία και την εμφάνιση της εμμηνόρροιας στις κοπέλες.

Τα παιδιά που συμμετέχουν σε προχωρημένα επίπεδα γυμναστικής, συνήθως έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο της σκελετικής ωρίμανσης και ανάπτυξης. Οι αθλητές, άνδρες και γυναίκες, βιώνουν μια μείωση του δυναμικού ανάπτυξης, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στο ανδρικό φύλο.  Στις αθλήτριες ρυθμικής, η ανάπτυξη τους δεν μειώνεται, αλλά μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά. Αυτή η καθυστέρηση ή η έλλειψη ανάπτυξης μπορεί να προκύψει από τη καταπόνηση που δημιουργείται στις αρθρώσεις και στα οστά. Η καχεκτική ανάπτυξη δημιουργείται λόγω της μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης σε συνδυασμό με την υψηλή ενεργειακή δαπάνη, η οποία μεταβάλλει τους αδένες και τις ορμόνες στο σώμα.

Πάλη. Οι παλαιστές συχνά επιδίδονται σε ανθυγιεινές πρακτικές απώλειας βάρους για να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χαμηλότερη κατηγορία κιλών. Ορισμένοι παλαιστές μπορεί να ξεκινήσουν το άθλημα στην ηλικία των 8 ετών. Και ανάλογα με την διατροφή που ακολουθούν και με την ένσταση της άσκησης, η ανάπτυξή αυτών των παιδιών μπορεί να επιβραδυνθεί ή να φτάσει μέχρι και τα όρια της καχεξίας. Κατά μέσο όρο, όσα παιδιά ασχολούνται με τη πάλη σε αγωνιστικό επίπεδο, είναι πιο μικρόσωμα από ό, τι οι συμμαθητές τους.

Τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων απαιτεί παρατεταμένη αντοχή. Επίσης, οι δρομείς πρέπει να έχουν το χαμηλότερο σωματικό βάρος, που είναι εφικτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσα παιδιά ασχολούνται σε υψηλό επίπεδο, με αυτό το άθλημα, να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την ενέργεια που δαπανάνε. Οι γυναίκες δρομείς μεγάλων αποστάσεων βιώνουν συχνά αμηνόρροια ή απουσία ενός εμμηνορροϊκού κύκλου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Calcified Tissue International», οι γυναίκες δρομείς με αμηνόρροια κατείχαν μειωμένη οστική πυκνότητα μάζας, ενώ το ανάστημα τους ήταν μικρό.

Μπαλέτο. Οι χορευτές μπαλέτου στην εφηβεία έχουν μικρό ανάστημα, σε σχέση με άλλα παιδιά της ίδια ηλικίας τους. Οι χορευτές από μικροί, μπορεί να εκπαιδεύονται για πέντε ώρες ή περισσότερο ανά ημέρα, ενώ έχουν περιορισμένη θερμιδική κατανάλωση. Επίσης, οι μπαλαρίνες και οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι οι μόνοι αθλητές που βρέθηκαν, ότι έχουν χαμηλή μάζα σώματος σε σχέση με το ύψος τους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine». Επίσης, λόγω του υπερβολικού περιορισμού των θερμίδων και της υψηλής ενεργειακής δαπάνης, οι χορευτές μπαλέτου βιώνουν μια καθυστερημένη φάση ανάπτυξης και οι κοπέλες έχουν καθυστερημένη έμμηνο ρύση. Μετά την εφηβεία, οι χορευτές μπαλέτου συνήθως, αποκτούν φυσιολογικό ύψος, όμως η οστική πυκνότητα μπορεί να συνεχίσει να είναι κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της αυστηρής δίαιτας.