Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η ταινία «Xenia» του Πάνου Κούτρα πρώτευσε στα «ελληνικά Όσκαρ»



Το δράμα «Xenia», του Πάνου Χ. Κούτρα, πρώτευσε στην  τελετή απονομής των έκτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου  (ΕΑΚ), η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με οικοδεσπότη τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Βασίλης Κατσούφης, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του μίλησε για το ελληνικό σινεμά το οποίο επιμένει κόντρα σε δύσκολους καιρούς, για την Ακαδημία και τις δράσεις της.

Το «Xenia», με πρωταγωνιστές τους Κώστα Νικούλι, Νίκο Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Άγγελο Παπαδημητρίου, Γιάννη Στάνκογλου και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, το οποίο έχει σημειώσει αξιόλογη φεστιβαλική πορεία, περιγράφει την περιπέτεια δύο νεαρών αδελφών που ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε πριν χρόνια.

Με σκοπό τους να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και μια θέση σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζουν εχθρούς και φίλους κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο Πάνος Χ. Κούτρας, κατά τη διάρκεια απονομής του βραβείου σεναρίου, ανέφερε: «επειδή η ζωή είναι άνιση και άδικη, δε θα το πάρουμε αυτό το βραβείο, θα το αφήσουμε εδώ, με όλη την εκτίμηση στην ΕΑΚ, θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς». Ο Έλληνας σκηνοθέτης επανέλαβε την ίδια κίνηση και στο βραβείο σκηνοθεσίας

Το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, το οποίο είχε συγκεντρώσει 15 υποψηφιότητες, κατάφερε να αποσπάσει την πρωτιά σε σημαντικές κατηγορίες όπως στην κατηγορία της μουσικής, για τις κιθαριστικές μελωδίες του μοναδικού  Μπάμπη Παπαδόπουλου, και για τις ερμηνείες της υπέροχης  Βίκυς Παπαδοπούλου και του αγαπημένου Βαγγέλη Μουρίκη.

Θυμίζουμε πως στην υπόθεση της ταινίας, ένας επαγγελματίας δολοφόνος αποφασίζει να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς σε μια γκανγκστερική, ατμοσφαιρική περιπέτεια. Ο Κύπριος σκηνοθέτης του «Σπιρτόκουτου», του «Μαχαιροβγάλτη» και της «Ψυχής στο στόμα», τοποθετεί τον ήρωά του σε μία κοινωνία που έχει χάσει τις ηθικές αξίες της, σε έναν κόσμο όπου μοναδική σημασία έχει το χρήμα, ενώ  οι ανθρώπινες σχέσεις και η φιλία δίνουν τη θέση τους στην προδοσία.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ, γνωστού ως Felizol, «Νορβηγία», η οποία μας συστήνει έναν βρικόλακα, που ζει στην Αθήνα, τη δεκαετία του ’80, παρουσιάζει ένα φωτοφοβικό, διψασμένο, αλλά και δεινό χορευτή. Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον απολαυστικό Βαγγέλη Μουρίκη, απέσπασε τα βραβεία στις κατηγορίες ειδικών εφέ, μακιγιάζ, σκηνογραφίας και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Το φετινό τιμητικό βραβείο της ΕΑΚ παρέλαβε η Φανί Αρντάν, η οποία αφού ευχαρίστησε στα ελληνικά ανέφερε πως δεν της μου αρέσουν οι τιμές ούτε τα βραβεία, αλλά παραβρέθηκε στην απονομή γιατί αγαπάει την Ελλάδα. «Μου αρέσει πάρα πολύ ότι σήμερα όλοι κοιτάζουν την Ελλάδα, γιατί είναι η χώρα όπου όλα είναι εφικτά. Είναι η χώρα της ελευθερίας, των πιθανοτήτων. Όλοι σας κοιτούν και αυτό είναι magnifique» ανέφερε χαρακτηριστικά η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός.

Τα βραβεία αναλυτικά

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Xenia»  -  Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας, Αλεξάνδρα Μπουσίου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ
«Μία Οικογενειακή Υπόθεση» (Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Βόλτα» (Στέλλα Κυριακοπούλου)

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Πάνος Χ. Κούτρας («Xenia»)

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Γιάννης Βεσλεμές («Νορβηγία»)

Βραβείο Σεναρίου
«Xenia» (Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης)

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βαγγέλης Μουρίκης («Το Μικρό Ψάρι»)

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
Μαρία Καλλιμάνη («Στο Σπίτι»)

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Άγγελος Παπαδημητρίου («Xenia»)

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Βίκυ Παπαδοπούλου («Το Μικρό Ψάρι»)

Βραβείο Φωτογραφίας
«Για Πάντα» (Κωστής Γκίκας)

Βραβείο Μοντάζ
«Xenia» (Γιώργος Λαμπρινός)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Το Μικρό Ψάρι» (Μπάμπης Παπαδόπουλος)

Βραβείο Σκηνογραφίας
«Νορβηγία» (Γιάννης Βεσλεμές)

Βραβείο Ενδυματολογίας
«Xenia» (Βασίλης Μπαρμπαρίγος)

Βραβείο Ήχου
«Το Μικρό Ψάρι» (Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εντ. Φρανκ και Κώστας Φυλακτίδης)

Βραβείο Μακιγιάζ
«Νορβηγία» (Δώρα Νάζου)

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Νορβηγία» Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea

Βραβείο Κοινού του ΟΤΕ ΤV
«Από Έρωτα» του Θοδωρή Αθερίδη.