Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ετοιμάζεται κοινή δραματική σχολή από Ελλάδα και Κύπρο!



Η δημιουργία κοινής δραματικής σχολής είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) και Εθνικού Θεάτρου Ελλάδoς (ΕΘΕ), σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) και Εθνικού Θεάτρου Ελλάδoς, που υπογράφηκε στη Λευκωσία.

Η συνεργασία περιλαμβάνει θέματα θεατρικής εκπαίδευσης επιμόρφωσης, οργάνωσης, λειτουργίας και θεατρικής τεχνολογίας.

Οι κοινές καλλιτεχνικές δράσεις φιλοδοξούν να ενισχύσουν τον πολιτιστικό διάλογο Ελλάδας - Κύπρου, να αναδείξουν τις κοινές εθνικές και πολιτισμικές καταβολές των δύο κρατών και να συσφίγξουν τους δεσμούς τους, συμβάλλοντας στη βελτίωση του θεατρικού μας προϊόντος μέσω της ανταλλαγής θεατρικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στα δυο θέατρα ο διευθυντής του ΕΘΕ, Σ. Χατζάκης, ανακοίνωσε την απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να στηρίξει τη συμμετοχή του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, αναφέροντας ότι είναι αδιανόητος ο αποκλεισμός του κρατικού θεάτρου της Κύπρου. «Είναι σύμβολο διαχρονίας η Επίδαυρος, όπως είναι και ο ΘΟΚ» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή η συνεργασία ουσιαστικά εγκαινιάζεται τον Μάιο, όταν το ΕΘΕ και ο ΘΟΚ, σε συνεργασία με το Ισραήλ, θα παρουσιάσουν επί σκηνής τις τρεις επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Συγκεκριμένα, κάθε μια από τις τρεις χώρες που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος θα δραματοποιήσουν και θα παρουσιάσουν από μια επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Στη συνέχεια, και οι τρεις παραστάσεις μαζί ίσως παρουσιαστούν το 2017 στην Πάφο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.