Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ο νέος γρίφος που έφερε στην επιφάνεια η αποκάλυψη της κεφαλής της Σφίγγας



Δείτε πως ήταν η Σφίγγα πριν την αφαίρεση της κεφαλής της!

Το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας είναι το νέο εντυπωσιακό εύρημα από την Αμφίπολη, προϊόν της ανασκαφικής δραστηριότητας σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τρίτου χώρου και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.

Η κεφαλή της Σφίγγας αποκαλύφθηκε σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του μαρμάρινου κατωφλίου, δηλαδή σε σημαντική απόσταση από την είσοδο του ταφικού μνημείου όπου βρίσκονται οι Σφίγγες.

Πλέον οι αρχαιολόγοι καλούνται να ρίξουν φως σε ακόμη έναν γρίφο.

Ο γρίφος αφορά στον τρόπο που η κεφαλή της Σφίγγας βρέθηκε έφτασε σε μεγάλη απόσταση από το υπόλοιπο σώμα. Πρόκειται για έργο αρχαιοκαπήλων ή κάποια άλλη αιτία συνέβαλε στην αποκόλληση της μοναδικής αισθητικής κεφαλής;

Αν πάλι τυμβωρύχοι αποκόλλησαν το κεφάλι της Σφίγγας, γιατί δεν το πήραν μαζί τους αλλά το εγκατέλειψαν στο εσωτερικό του μνημείου;

Στην περίπτωση ωστόσο που επιβεβαιωθεί ότι το ταφικό μνημείο έχει συληθεί το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το πόσο… «βαθιά» κατάφεραν να φτάσουν οι τυμβωρύχοι.

Δείτε πως ήταν η Σφίγγα πριν «χάσει» το κεφάλι της!
Το κεφάλι της Σφίγγας προκάλεσε ένα νέο κύμα συγκίνησης και θαυμασμού, από την άλλη όμως πρόσθεσε ακόμη έναν γρίφο γύρω από τον τάφο.

Φυσικά, το νέο εύρημα κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να αναπαραστήσουν το πώς θα έμοιαζε ολοκληρωμένη η Σφίγγα, δηλαδή έχοντας το κεφάλι που βρέθηκε χθες κανονικά προσαρτημένο πάνω στο σώμα του «φρουρού» του τάφου που έχει αποκαλυφθεί από τον Αύγουστο.

Αυτό επιχείρησε και η ομάδα του theamphipolistomb, αναρτώντας και τη σχετική φωτογραφία στο Facebook.