Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κρήτη: Nα γίνει μνημείο το σπίτι των θηριωδιών



Έκπληκτοι οι κάτοικοι της Καλής Συκιάς του νότιου Ρεθύμνου αντικρίζουν συχνά το μνημείο του χωριού να το... επισκέπτονται ξένοι παραθεριστές.
Kαι όχι μόνο ξέρουν οι τουρίστες, είναι ενημερωμένοι περισστότερο και από τους Ελληνες. Μάλιστα  παραμένουν για αρκετή ώρα στο εσωτερικό του.  συζητούν μεταξύ τους και ψάχνουν απαντήσεις σε ερωτήματα αναφορικά με τη ναζιστική θηριωδία που συντελέστηκε εκεί. Οι επισκέπτες, αποκαλύπτουν άνθρωποι του μαρτυρικού χωριού, «ήταν ήδη ενημερωμένοι από το διαδίκτυο για το ντοκιμαντέρ των δυο δημοσιογράφων για το κάψιμο των γυναικών μας και του Ροδάκινου και του ηλικιωμένου χωριανού μας».

Στην απόλυτη πλειοψηφία τους, μαρτυρούν κάτοικοι, «είναι Γερμανοί τουρίστες που είναι στο Ρέθυμνο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης για τις διακοπές τους, και μας λένε πώς δεν ήθελαν να χάσουν την ευκαιρία να έρθουν στην Καλή Συκιά και να δουν το χωριό που έκαναν τις βαρβαρότητες οι συμπατριώτες τους στην κατοχή. Οι ίδιοι μας λένε πως δεν μπορούν να χωρέσουν στο μυαλό τους αυτές οι πρωτοφανείς πράξεις και τις καταδικάζουν. Καταλαβαίνουμε πως νιώθουν ντροπή, αλλά δεν φταίνε οι απόγονοι για όσα έκαναν οι πρόγονοί τους…»

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ζεύγους Γερμανών που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πέτρο Ζουμπεράκη στο οινοποιείο που διατηρεί και «μου έδειξαν να είναι ενημερωμένοι για τις θηριωδίες των συμπατριωτών τους και είχαν πληροφορηθεί το γεγονός της φρίκης από το ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν οι δυο δημοσιογράφοι και τρέιλερ του είδαν, μου είπαν, στο ιντερνέτ. Με ρωτούσαν, λοιπόν: εδώ είναι το χωριό που έκαναν αυτά τα εγκλήματα οι ναζί; Το ζευγάρι των Γερμανών, αντιλήφθηκα, πώς ένιωθε πολύ άσχημα και με κάθε τρόπο μου έδειχναν ότι καταδικάζουν τις πράξεις των συμπατριωτών τους…»

Το θέμα, πάντως, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη Γερμανία και δυο γυναίκες δημοσιογράφοι βαυαρικού ραδιοφώνου, υπενθυμίζεται, είχαν βρεθεί στο Ρέθυμνο τον περασμένο Μάρτιο και παρακολούθησαν στο «Σπίτι του Πολιτισμού», στην παλιά πόλη, την προβολή του ντοκιμαντέρ. Στο τέλος συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους παραγωγούς, και την επομένη επισκέφτηκαν το χωριό και συνομίλησαν με κατοίκους που έζησαν τα γεγονότα, ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ τους ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ;

Και ενώ το θέμα του ντοκιμαντέρ έχει λάβει μεγάλη έκταση στην κοινή γνώμη της Γερμανίας και, πρωτίστως στην καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο χωριό της Καλής Συκιάς προετοιμάζονται για την προβολή της παραγωγής τον Αύγουστο, και τις πανηγυρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου, ημέρα των 71 χρόνων από τις φρικιαστικές πράξεις, και αναμένεται να αποτελέσουν «το κορυφαίο γεγονός».

Το μεγάλο βάρος των διοργανώσεων θα αναλάβει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, η νέα διοίκηση του οποίου εκλέχτηκε προχθές και, ελπίζεται ότι θα επιδείξει με αξιοσύνη τον προσήκοντα σεβασμό στη θυσία των ηρωίδων γυναικών του χωριού, του Ροδάκινου και του ενός γέροντα συγχωριανού τους, που μαρτύρησαν για υπέρτατες αξίες και ιδανικά, «δικαιώνοντας τις ψυχές τους».

Μια πρόταση που προέρχεται από το ΜadeinCreta, αφορά στην διατήρηση και ανάδειξή του σε μνημείο της Σύγχρονης Ιστορίας, ενός από τα μετρημένα σπίτια που συντελέστηκαν οι θηριωδίες, για να αποτελέσει στησυνέχεια, χώρο επίσκεψης και διδαχής μαθητών σχολείων, φοιτητών, καθηγητών, ιστορικών και ερευνητών Ελλήνων και ξένων, που ασχολούνται με τις άγνωστες πτυχές των βαρβαροτήτων της κατοχικής περιόδου από τους ναζί και τους συνεργάτες τους… Και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, οι νεότερες γενιές να πληροφορούνται επί τόπου τα άγνωστα γεγονότα, πολλά ακραία, που συντελέστηκαν επί γερμανικής κυριαρχίας στο νησί